You are here

Bišu kolibri (Calypte helenae)

Ar ko izceļas Bišu kolibri?

-      Tas ir vieglākais pasaules putns un sver ap 2 g.

-      Vismazākais spārnu izpletums, 3,25 cm.

-      Kolibri sirds pukst vairāk kā 1200 sitienus minūtē.

-      Bišu kolibri tēviņš ir mazākais putns pasaulē, 5,6 cm garš.

-      Ķermeņa temperatūra +40o C ir augstākā no visiem putniem, bez tam vēsās naktīs kolibri var atdzist līdz +19o C.

-      Vismazākā ola, zirņa lielumā, 0,5g.

-      Vismazākā ligzda, tās diametrs 3 cm.

-      Vismazākais cālis.

-      No visiem putniem vismazāk spalvu - ap 1000 spalvas.

-      Visātrāk vēcina spārnus, 80-200  reizes sekundē.

-      Var lidot visos virzienos.

-      Spārni var rotēt 180 grādos un kustoties zīmē astotnieku.

-      No putniem tam ir vislielākās smadzenes.

-      Dziesmai vissmalkākās skaņas.

-      Bišu kolibri tērē lidošanai vairāk procentu no savas dzīves nekā jebkurš cits putns.

-      Par ziedu nektāru cīnās ar kamenēm un taureņiem.

-      Tos ēd pat vardes, zivis un tropu zirnekļi.

-      Var pāroties lidojumā.

-      19.gs tos izbāztus kolibri nēsāja pie sieviešu cepurēm.

-      Kolibri vienmēr atrodas dažu stundu attālumā no nāves.

 Calypte helenae, Bišu kolibri, Bee Hummingbird

goldensites.ru

    Vismazākais pasaules putniņš spārnus vibrē tik ātri, ka tie rada dūcošu skaņu, no kā arī cēlies nosaukums Hummingbird. Tam ir krāsainas spalvas, garš knābis un mazas kājas. Mātīte nedaudz lielāka nekā tēviņš. Tēviņš vidēji 5,51 cm garš un sver 1,95 g, bet mātīte - vidēji 6,12 cm un 2,6 g. Dažas vaboles ir 20 reizes smagākas. Vispār, pats putna ķermenītis ir tikai 1,25 cm garš, pārējais ir galva ar knābi un aste, spārnu izpletums vidēji 3,25 cm. Tam ir vismazāk spalvu no visiem putniem, aptuveni 1000, citiem - līdz 25000 spalvas. Šo niecīgo putniņu dažreiz grūti atšķirt no kukaiņiem, kas lido ap ziediem. Tātad, Kubas Bišu kolibri tēviņš ir pats mazākais putniņš pasaulē.
 
     Bišu kolibri ir taisns un diezgan īss knābis, salīdzinot ar citu sugu kolibri. Sūcot nektāru no zieda, tas gaisā noturas horizontāli, kur pretī citu sugu kolibri - vertikāli. Tēviņu no mātītes var atšķirt pēc tā spilgtām krāsām un varavīksnes krāsas spalvām ap rīkli.
 
    Neskatoties uz tā niecīgajiem izmēriem, Bišu kolibri ir pārsteidzoša būtne. Šī nelielā suga ir ļoti kompakta un veikla, putniņam ir speciāli lidojumam piemēroti muskuļi, kas veido 22-34 % no ķermeņa kopējā svara. Bišu kolibri un arī citiem kolibri ir liels krūšu kauls - ķīlis un smaili spārni, kas atvieglo lidošanu. Plecu locītava ļauj spārniem rotēt 180 grādos. Visiem kolibri ir unikālas lidotprasmes, tie ir veikli un spēcīgi lidoņi. Viņi spēj lidot taisni, uz augšu, uz leju vai atmuguriski. Spārni lidojuma laikā veic astotnieka kustības, kas ļauj palikt nekustīgi karājoties gaisā. Spārni vibrē 80 reizes sekundē, bet izrādot uzmanību pārošanās laikā, tie sekundē vibrē pat 200 reizes, kas praktiski cilvēka acij ir neredzami un izskatās kā neskaidrs mākonītis.  Mazās kājas un pēdas var izmantot tikai nolaižoties.
 
     Sakarā ar klimatu, kur tas dzīvo, kolibri nav nepieciešams tālu migrēt. Tas var veikt sezonālus pārlidojumus saistībā ar ziedu daudzumu un izplatību. Kubā ir mitrs subtropu klimats ar labvēlīgu vidi šim putnam. Tas izvēlas rajonus ar augu Solandria grand flora, kurš nodrošina tam labāko nektāru. Lai gan kolibri var dzīvot gan augstākās, gan zemākās vietās, tomēr dod priekšroku zemienēm. To var atrast piekrastes un iekšzemes mežos, kalnu ielejās, purvainos plūdu rajonos un dārzos. Ir konstatēts biezā mežā vai mežā ar daudz krūmu pameža.
 
     Tāpat kā visiem kolibri, arī Bišu kolibri ir attīstīta unikāla mēles struktūra, lai efektīvāk iegūtu nektāru no ziediem. Garā cauruļveida mēle stiepjas daudz tālāk par knābi, kas ļauj putnam sasniegt nektāru un kukaiņus dziļi iekšā ziedā, mēli viņš izmanto kā salmiņu sūkšanai. Tas lidinās uz vietas pie zieda, kamēr barojas. Tā kā uz kolibri iemīļotajiem ziediem ir grūti nolaisties citiem putniem vai kukaiņiem, lai izmantotu nektāru, kolibri ir maz konkurentu uz pārtikas avotu. Viens Bišu kolibri patērē katru dienu tik daudz nektāra, cik pats sver. Viņš dod priekšroku nektāram ar saharozes koncentrāciju no 15-30%. Sakarā ar straujo vielmaiņu, Bišu kolibri nepieciešams uzņemt daudz uzturvielu un 15 % laika tas pavada ēdot, viņam jāēd 1 reizi 10 minūtēs. Apetīte šim putnam ir pretēja tā lielumam. Putns spēj apmeklēt 1500 ziedu dienā. Papildus nektāram tas ēd kukaiņus un zirnekļus. Ja ņem vērā ķermeņa izmērus, tad enerģijas daudzums, kas vajadzīgs Bišu kolibri katru dienu, ir 10 reizes lielāks par enerģijas daudzumu, ko iztērē maratonskrējējs.
 
     Lai aizsargātu savu teritoriju, kolibri aplido to un izmanto iebiedēšanu. Niecīgais putnu tēviņš savās barošanās vietās agresīvi tramda citus tēviņus, kamenes un taureņus, ka mēģina te sūkt nektāru. Šis putniņš ir vientuļš, pieņemot citu kolibri kompāniju tikai ligzdošanas periodā, bet pārējā laikā nikni aizstāv savus ziedu kokus un ir ļoti agresīvs pat pret daudz lielākiem putniem.
 
     Mātītes un tēviņi savstarpēji sazinās ar vienkāršām dziesmām, kas ir ar ļoti augstu skaņu un nepievilcīgas cilvēka ausij. Tām ir iespējamas vokālas variācijas, ieskaitot pīkstoņu un čivināšanu. Lielākā daļa no viņu dziesmas sastāv no vienas atkārtotas nots, katra nots ilgst mazāk par sekundi.
 
     Vairošanās sezonā veidojas grupas no dziedošiem tēviņiem, kuri izrādās un ar dziesmām piesaista mātītes. Mātītes apmeklē vairākas grupas un izvēlas tēviņu, pamatojoties uz viņa priekšnesumu. Viens tēviņš var pāroties ar vairākām mātītēm vienā sezonā. Vairošanās notiek slapjās sezonas beigās un sausās sezonas sākumā, kad zied daudzi koki un krūmi. Tas atbilst laikam, kad zied putna izvēlētais nektāra avots - Sloandria grand flora. Sapāroties Bišu kolibri var uz zara vai pat brīdī, kad atrodas gaisā.
 
    Bišu kolibri mātīte ir pilnīgi atbildīga rūpēs par bērniem. Viņa veido nelielu, 3 cm platu  kausveida formas ligzdu ar samērā biezām sienām no augu pūkām un koku mizas gabaliņiem, kas saausti kopā ar ķērpjiem un zirnekļu tīmekļiem. Ligzda bieži ir izklāta ar mīkstām pūkām, lai palīdzētu olas saglabāt siltas. Tā ir īsts mākslas darbs - sarežģīts un skaists. Ligzdas būvniecībai kolibri pieiet radoši - ja tā ir saules pusē, tad sieniņas ir plānākas, bet, ja ēnā, tad biezākas. Ligzdu taisa nedēļu, veicot vairāk kā 100 lidojumus dienā, un strādā 4 stundas. Mātīte parasti dēj 2 zirņa lieluma olas. Olas ir iegarenas un baltas. Perēšana ilgst 14-23 dienas, cāļi apaug ar spalvām pēc 18-38 dienām. Viņa savus bērnus baro, atrijot un ielejot to knābītī pa daļai sagremotu nektāru un insektus. Mātīte bērnu aprūpes laikā ļoti drosmīgi uzbrūk lielākiem putniem, kas tuvojas ligzdai. Jaunie putnēni dzimumgatavību sasniedz 1 gada vecumā. Bišu kolibri dzīvo savvaļā līdz 7 gadiem, bet nebrīvē 10 gadus.
 
     Kolibri atpūšas augstākā koka zarā, no kurienes labi pārredzama apkārtne. Pēc atpūtas tā sirds sit 500 reizes minūtē, bet fiziskas aktivitātes laikā vairāk kā 1260 reizes. Tam ir visaugstākā temperatūra no visiem putniem, 40 grādu, bet vēsā naktī tā temperatūra var nokristies līdz 19 grādiem, kas ļauj saglabāt enerģiju. Nakts laikā putns ieiet tādā stāvoklī, kas vairāk līdzinās ziemas guļai nekā gulēšanai, un, tiklīdz pieceļas, viņam jāatrod barība, vai jānomirst badā. Patiesībā šī iemesla dēļ Bišu kolibri vienmēr ir ne vairāk kā dažas stundas no nāves.
 
     Ir ziņas, ka šo mazo putniņu ķer un ēd vanagi, piekūni, vālodzes, vārnas, sīļi, zemesdzeguzes, arī ķirzakas, peles, čūskas, vāveres, žurkas, vardes, zivis un tropu zirnekļi. Manevrēšanas spējas un ātrums palīdz cīņā pret ienaidniekiem. Tas lido ļoti strauji - 80 km stundā. Kolibri ir vienīgais putns, kas spēj lidot atmuguriski un veikt tūlītēju apstāšanos lidojumā gaisā. Tas var veikt straujus pikējumus un lejupmešanos ar saraustītiem pārtraukumiem, ko izlieto plēsoņu aizbaidīšanai no savas teritorijas. Viņš arī pirmais ierauga vanagu un brīdina citus putnus.
 
     Bišu kolibri ir nozīmīgi dažādu ziedu apputeksnētāji Kubā un Jamaikā. Ziedi, piemēram, Solandria grand flora un Scarlet krūms attīstības gaitā ir pielāgojušies ražot savu nektāru pieejamu tikai šai putnu sugai. Šajās attiecībās putni un augi ar atkarīgi viens no otra. Sūcot nektāru, kolibri savāc uz knābja un galvas ziedputekšņus, ko pārnes uz citiem ziediem. Tie var būt arī svarīgi labības apputeksnētāji.
 
     Bišu kolibri ir endēmiska Kubas putnu suga. Lai gan parasta un izplatīta, tagad reta un lokalizēta. Kopš 2000. gada Kubā tā ir atzīta kā apdraudēta suga. Šī suga ir ierakstīta IUCN Red List, jo tā ir nedaudz mazu populāciju ar nelielu skaitu īpatņu, kas samazinās mēreni ātri mežu degradāciju un zaudējumu dēļ. Saglabāšanas pasākumi paredz aizsargāt teritorijas, kur dzīvo kolibri sugas, apturēt lauksaimniecisko darbību, vērot un fiksēt vadošās populācijas.
 
     Vēsturiski šo putnu skaita samazināšanās galvenokārt ir rezultāts biotopu pārveidošanai un iznīcināšanai. Vislielākais kolibri sugu izdzīvošanas apdraudējums ir mežu iznīcināšana un dabas veģetāciju aizstāšana ar kultūraugiem. Tā rezultātā putniem zūd piemērotas ligzdošanas vietas un ligzdu būvniecības materiāli. Daudz Kubas dabas veģetāciju ir pārvērstas par liellopu ganībām un audzētavām, tikai 15-20% zemes ir palikuši dabiskajā stāvoklī. Nesenā kakao, kafijas un tabakas ražošanas paplašināšanās rada kolibri nopietnus turpmākos draudus.
 
 
     Bišu kolibri kopā ar citu sugu kolibri ir zināms ar savu pievilcību un skaistumu. Pirmie cilvēka apdraudējumi mazajiem putniņiem sākās 19.gs, kad izbāzts kolibri, ko nēsāja pie sieviešu cepures, bija statusa simbols. Tāpat kā briljanti un dārgakmeņi, patika arī šie putni, kurus Viktorijas laikā lietoja kā juvelierizstrādājumus, un tirdzniecība ar tiem bija milzīga. 19. gs. kāds Londonas tirgotājs ieveda vairāk nekā 400 000 kolibri ādiņas no Rietumindijas vienā gadā.  Vēlāk tās veidoja kodolu daudzām zinātniskām kolekcijām par to, kādi kolibri eksistē. Dažas īpatnējas kolibri sugas ornitologiem ir zināmas tikai no 1 vai 2 tādiem agrīniem eksemplāriem.
 
     Fermeri, zinātnieki un tūristi bieži ir iedvesmoti no šī sīkā dabas brīnuma. Bišu kolibri var piesaistīt dārziem un parkiem ar kolibri kokiem vai puķēm, vai piekārtām barotavām, kurās atrodas cukura sīrups.
 
 
*** Kolibri putniņi ir vairāk nekā 325 sugas.
 
*** Kolibri ir zīmēti uz daudzām pastmarku kolekcijām.
 
*** Kolibri ir ļoti gudri, faktiski šim putniņam ir vislielākās smadzenes putnu pasaulē, salīdzinot ar to ķermeņa lielumu.
 
*** Dienā kolibri apēd ½ ķermeņa masas un izdzer 8x vairāk, nekā sver pats.
 
*** Kubā šos putniņu sauc par zunzun vai zunzuncito (spāņu val.). Daudzi kubieši kolibri uzskata par mīlestības simbolu.
 
*** Bišu kolibri ligzda ir tik liela, kā šķērsām uz pusēm pārgriezta vārīta vistas ola.
 
***  Ar 4700 kolibri olām var piepildīt 1 strausa olu.
 
*** Ar vairāk kā 30 000 kolibri olām varētu piepildīt kādreiz Madagaskarā dzīvojušā ziloņputna (Aepyornia maximus) olu.

Pievienot jaunu komentāru

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Interneta lapu adreses un e-pastu adreses pārvēršas saitēs automātiski.
  • Rindas un paragrāfi tiek nolauzti automātiski.