You are here

Amerikas dzērve (Grus americana)

Ar ko izceļas Amerikas dzērve?

-      Garākais Ziemeļamerikas putns.

-      Augums 1,5 m.

-      Retākais Ziemeļamerikas putns.

-      Viena no pasaulē visvairāk apdraudētajām sugām.

-      Ierakstīta starptautiskajā Sarkanajā grāmatā.

 Grus americana, Whooping crane, Amerikas dzērve

goldensites.ru

Amerikas dzērve (angliski Whooping crane) ir viens no retākajiem putniem Ziemeļamerikā. Šī un vēl Kanādas dzērve (angliski Sandhill crane) ir 2 dzērvju sugas, kas dzīvo Ziemeļamerikā.
Pieskaitāma pie lielākajām dzērvēm, pēc izmēriem līdzīga Japānas dzērvei, kaut arī atšķiras ar nedaudz vieglāku uzbūvi. Tās augums ir 1,5 m, spārnu izpletums 2,3 m, tēviņi sver 7 kg, mātītes ap 6 kg. Pamatkrāsa Amerikas dzērvei ir balta, tikai melni spārnu gali, kas redzami lidojumā, un savdabīgas melnas „ūsas”. Uz galvas spilgti sarkana „cepurīte”, veidota no neapspalvotas ādas laukuma un aizmugurē nosliecas līdz pakausim. Acis zeltaini dzeltenas. Trešās pakāpes spalvas ļoti pūkainas, pagarinātas, aizmugurē līdzīgi plīvuram nosedz asti.
Pagājušajā gadsimtā Amerikas dzērve apdzīvoja visu Ziemeļamerikas kontinentu no Kanādas mežiem līdz Meksikas līcim. Bet 20.gs. pirmajā trešdaļā ainavu antropogēnas transformācijas ietekmē un negausīgu medību rezultātā tā pazuda no sava bijušā areāla. Tikai neliela grupa, 10-12 pāri, saglabājās ziemeļrietumu Kanādas grūti pieejamos mežos, nacionālajā parkā Wood Buffalo, kur to 1954. gadā konstatēja mežsargs Vilsons un helikoptera pilots. Šī pēdējā no palikušajām populācijām ziemo Teksasā, Meksikas līča krastā speciālā rezervātā Arkanzasā.
Šo dzērvju fosilās atliekas ir vairāku miljonu gadu vecas. Pierādījumi no pleistocēna laikmeta liecina, ka Amerikas dzērvju priekšteči apdzīvojuši daudz plašāku ģeogrāfisko apgabalu, kas stiepjas no Kanādas centrālajiem rajoniem līdz Meksikai, no Jutas štata līdz Atlantijas piekrastei.
Par ligzdošanas apstākļiem maz kas bija zināms. Iespējams, ka apdzīvoto biotopu spektrs bija pietiekami plašs. Luiziānā putni būvēja milzīgas ligzdas no niedrēm biezās niedru audzēs ap ezeriem. Tāda ligzda, paceļoties ūdenim, varēja pat uzpeldēt. Prērijās dzērves arī ligzdoja ap ezeriem, bieži seklā ūdenī, izmantojot ligzdas pamatam ondatru mājiņas.
Amerikas dzērves veido pārus uz mūžu, saglabā un pastiprina uzmanības pierādīšanu ar dejām un riestošanas rituāliem - skaļiem kliedzieniem, spārnu vēzieniem un palēcieniem. Ja viens dzīvesbiedrs iet bojā, otrs meklē citu. Partnera meklēšana parasti notiek ziemošanas vietās vai migrācijas laikā. Katrs pāris atgriežas iepriekšējā dzīvesvietā, bet taisa jaunu ligzdu. Jaunie putni bieži izveido savu pirmo ligzdu netālu no vecāku teritorijas. Ar savām tauru skaņām līdzīgām balsīm, kas dzirdamas gan riestošanas, gan migrācijas laikā, tās piesaista uzmanību un var saprast, kāpēc cilvēkiem tās bija viegls upuris.
Tagad saglabātajā ligzdošanas rajonā dzērves apdzīvo neizbrienamus pārpurvotus, diezgan atklātus iecirkņus meža vidū ap ezeriem. Mitraines ir patvērums no sauszemes plēsoņām. Dzērves dod priekšroku vietām ar minimālu cilvēka traucējumu. Ligzdo gar ezeriem vai starp meldriem un grīšļiem purvos un pļavās, kur ūdens dziļums ir apmēram 20-25 cm. Ligzdas taisa no sausas zāles, vienmēr apkārt tām ir ūdens. Dēj maijā parasti 2 olas, retāk 1, olas svars 190 gramu. Perēšana ilgst 29-35 dienas, perē abi putni, bet mātīte pavada ligzdā lielāko daļu laika, it sevišķi naktīs. Tēviņš aizstāv ligzdu pret iespējamiem draudiem. Pūkainajiem cāļiem raksturīga agresivitāte attiecībā vienam pret otru, un vecākais putnēns parasti nosit jaunāko vai izgrūž no ligzdas. Cālim izšķiļoties, tā acu krāsa ir zila, kas vēlāk kļūst dzeltenīga, tas aug strauji un apaug ar spalvām 78-90 dienās. Abi vecāki cāli baro 6-8 mēnešus, bet tas turas pie vecākiem pirmo ziemu līdz gada vecumam, kamēr ģimene atgriežas ligzdošanas rajonā no ziemošanas vietas. Jaunais putns mācās migrācijas ceļus, sekojot vecākiem vairāk nekā 4000 km no vasaras ligzdošanas vietas ziemeļos uz ziemas barošanos dienvidos. Straujā augšanā ļauj 4 mēnešu vecumā tiem lidot uz ziemošanas vietām Teksasā. Lidojuma laikā tās var sajaukt ar Kanādas zosīm (Grus canadensis).
Nepilngadīgās dzērves ir kanēļa krāsā, ar laiku kļūstot raibākas, sniegbaltas tās paliek tikai 2 gadu vecumā. Ligzdot sāk 4-5 gadu vecumā. Amerikas dzērvju ligzdošanas teritorijas ir pastāvīgas. Pāris tās izmanto daudzus gadus, kaut arī ligzdas novietojums mainās. Savvaļā dzīvo 22-24 gadus, nebrīvē līdz 40 gadiem.
Amerikas dzērve ir visēdāja un barojas seklā ūdenī, zondējot to ar knābi. Ideāls biotops ir zāļaini līdzenumi pārmaiņus ar solončakiem, daudziem ezeriem un dīķiem. Tā ēd vairāk dzīvniekus nekā lielākā daļa dzērvju. Putnu uzturs mainās gan pa mēnešiem, gan arī pa ziemām. Vairošanās laikā vasarā ēd vardes, čūskas, mazos grauzējus, sīkākus putnus, zivis, vēžus, ūdens kukaiņus (ūdensvaboles), sienāžus, kāpurus, mušu kūniņas, gliemenes un gliemežus, ūdensaugu gumus un ogas. Rudenī ēd gandrīz tikai zilos krabjus. Plūdmaiņu laikā ar slīkšņu izžūšanu putni pārvietojas uz sekliem līčiem un kanāliem, lai barotos. Šajās jomās ar zemu ūdeni galvenokārt barojas ar gliemenēm, kas ir svarīgs pārtikas produkts sausuma laikā, kad lielais sāļums mazina zilo krabju skaitu. Augu barība ietver sālszāli, meldru, purva sīpolu un ozolzīles. Bez tam izlido baroties uz laukiem, kur ēd kukurūzas, kviešu, miežu un sorgo sēklas. Graudu pārpalikumi ir arī nozīmīga pārtika migrējošiem putniem. Teksasā, kur tā ziemo, barojas ar vēžveidīgajiem, garnelēm, moluskiem, kukaiņiem, zivīm, zušiem, ogām, mazajiem rāpuļiem un ūdens augiem.
Amerikas dzērvju ligzdas un perējumu apdraud melnais lācis, tinis, pelēkais vilks, rudā lapsa, lūsis, ērglis un krauklis. Pieaugušām dzērvēm ir maz ienaidnieku, vienīgi ērglis spēj pieveikt kādu, un klusu var piezagties spēcīgais, veiklais lūsis.
Amerikas dzērves nepanes cilvēka traucējumus, it īpaši ligzdošanas, cāļu audzēšanas un spalvu mešanas laikā. Neliels cilvēka traucējums bieži vien ir pietiekams, lai pieaugušie pamestu ligzdu. Ziemošanas vietās dzērves pacieš cilvēka traucējumu, ja vien tas nav saistīts ar acīmredzamiem draudiem.
Potenciālus draudus Amerikas dzērvēm palielina cilvēka pieaugošā biotopu izmantošana, ligzdošanas vietu izzušana, ko izraisa purvu nosusināšana. Baržas pārvadā ķīmikālijas pa līča ūdensceļu caur to ziemošanas vietām katru dienu. Noplūde vai sūce ar šīm ķimikālijām varētu piesārņot dzērvju pārtikas krājumus un saindēt vai nogalināt nekavējoties. Turklāt daudzie naftas un gāzes urbumi un savienojošie cauruļvadi atrodas uz līčiem ap dzērvju biotopu. Tās ir uzņēmīgas pret ķīmiskajiem un citiem ar naftu saistītajiem piesārņojumiem. Tirdzniecības zvejas darbības ar tīkliem ir vēl viens iespējams apdraudējums šiem putniem. Daži dzērvju mirstības iemesli ir sadursmes ar elektrolīnijām un dzeloņdrāšu žogiem, arī slimības, īpaši putnu tuberkuloze. Ar baktērijām, kas savairojas mēslos ligzdošanas vietā, inficējas un iet bojā cāļi. Tās ir neaizsargātas pret katastrofāliem laika apstākļiem, piemēram, vētrām, vēl arī lēnā vairošanās ir cēlonis tikai nelielam ikgadējā skaita pieaugumam.
1941.-42. gada ziemā Amerikas dzērve sasniedza viszemāko skaitli un atradās uz izmiršanas robežas, dabā tika saskaitītas tikai 16 dzērves! Ar labi koordinētiem centieniem aizsargāt dzīvesvietas un putnus, to skaits lēnām pieauga. Nākošajos 20 gados skaits palielinājās līdz 32 putniem. Ar glābšanas pasākumiem 1995. gadā to skaits pakāpeniski bija palielinājies līdz 96 putniem. Vēl svarīgāk ir tas, ka pašlaik savvaļā ir 2 populācijas.
No 1976. gada Kanādas un Amerikas ornitologi sāka izņemt pa 1 olai no ligzdas Wood Buffalo parkā un mākslīgi inkubēt. Tas palīdzēja izstrādāt Amerikas dzērves voljēru tehnoloģiju un radīt nebrīvē audzētu putnu grupu kā „ģenētisko banku”. Tad ar pieņemto vecāku metodi , pieliekot Amerikas dzērvju olas Kanādas dzērvju ligzdās, tika radīta jauna savvaļā dzīvojoša populācija rezervātā Aidaho štatā.
1967. gadā Amerikas dzērve tika atzīta kā apdraudēta suga. 2007. gada aprīlī bija apmēram 340 putni savvaļā un vēl 145 nebrīvē. Tā ir viena no visvairāk pētītajām putnu sugām Amerikā, lai gan vēl daudz kas jāmācās par to, kā atjaunot dzīvotspējīgu migrējošu grupu. Iespējams, ka šī nopietni apdraudētā suga ir paglābta no izzušanas, taču draudi vēl arvien paliek. Tā ir ierakstīta Starptautiskās dabas aizsardzības Sarkanajā grāmatā, un darbs pie dzērvju skaita palielināšanas turpinās. Sabiedrības informētība un atbalsts ir svarīgs Amerikas dzērves kā sugas izdzīvošanai. Labā ziņa ir tā, ka Amerikas dzērvju skaits palielinās par 4% gadā.
*** Lielās dzērves tika šautas gaļas dēļ. Jo retāks putns kļuva, jo vairāk maksāja par ādu un olām kolekcionāri.
*** Amerikas dzērve var ēst 58 zivju sugas, 6 gliemeņu sugas.

Pievienot jaunu komentāru

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Interneta lapu adreses un e-pastu adreses pārvēršas saitēs automātiski.
  • Rindas un paragrāfi tiek nolauzti automātiski.