You are here

Emu (Dromaius novaehollandiae)

Ar ko izceļas Emu?

1.   Tas ir 2. lielākais mūsdienu nelidojošais putns.

2.   Emu ir lielākais Austrālijas putns.

3.   Augums līdz 2 m, svars 48 kg.

4.   Skrējējputns, strausu radinieks, kas skrien ar ātrumu 50 km/h.

5.   Emu labi peld.

6.   Emu radītos trokšņus var dzirdēt 2 km attālumā.

7.   Tēviņi izdod saucienus, kas izklausās kā „e-moo”.

8.   Perē un cāļus baro tikai tēviņš.

9.   Emu ola sver tikpat, cik 12 vistu olas.

10. Bez brīdinājuma uzbrūk atsevišķiem cilvēkiem, ir zināmi nāvējoši gadījumi.

 Dromaius novaehollandiae

wildanimalsonline.com

Emu senči dzīvoja tad, kad vēl apkārt staigāja dinozauri, Emu ir dzīvojis Austrālijā pirms 80 miljoniem gadu un dzīvo vēl tagad. Tas pieder senai nelidojošo putnu grupai, ko sauc par skrējējputniem, kas ietver strausus, kazuārus, kivi un nandu. Skrējējputni ir viens no agrīnākajiem atzariem putnu attīstībā, un tiem ir īpaša vieta evolūcijas pētījumos.
Emu ir 1,50-1,90 m liels putns, tā augstums līdz pleciem 1-1,13 m, sver no 18-48 kg, mātītes sver par 5 kg vairāk, nekā tēviņi. Tam ir garš kakls gaiši zilā krāsā, klāts ar retām spalvām un kājas, labi piemērotas staigāšanai, ar 3 pirkstiem uz priekšu, aizmugurējā pirksta nav. Emu krūšu kaulam nav ķīļa, pie kā citiem putniem piestiprināti lidojuma muskuļi, spārni ir daudz mazāki kā Āfrikas strausam, rudimentāri, apmēram 20 cm gari. Spēcīgs, ķīļveidīgs, apakšējā malā robots knābis, labi piemērots zāles plūkšanai. Emu noplūc krietnu zāles kušķi, tad atmet galvu atpakaļ un norij to kā vista.
Putnam ir brūns vai pelēcīgi brūns pinkains apspalvojums, spalvu gali melni. Saules starojums tiek absorbēts ar melnajiem spalvu galiem un tam tiek liegta noplūde uz ādu, mīkstās spalvas ādu izolē. Spalvu tērps pasargā Emu no pārkaršanas. Tikai 2% saules radiācijas sasniedz putna ādu. Jebkāds vējš aizvada spalvu galu siltumu prom no putna. Emu pastaigas ātrums ir 2 m/sek , kas nodrošina nelielu vēju, lai noņemtu absorbēto siltumu. Bez spalvām siltuma daudzums uz putnu karstā dienā būtu vairāk, nekā tas spētu atdot, un putns drīz vien dabūtu karstuma dūrienu. Emu ir pielāgojies dzīvei karstās zemēs, atšķirībā no citiem dzīvniekiem, piemēram, ķenguriem, tāpēc viņš var būt aktīvs pat viskarstākajās dienas daļās, kad staigā un barojas, bet gandrīz visi citi dzīvnieki meklē pajumti. Unikāla īpašība Emu spalvām ir to dubultais kāts. Spārnu un astes spalvas gandrīz nav atšķiramas no pārējā apspalvojuma.
Ļoti karstās dienās Emu elso, paātrina elpošanu, kas savukārt palielina ūdens iztvaikošanu. Tas atdzesē viņu, bet tāpēc viņam regulāri jādzer. Lai saglabātu temperatūru, viņa plaušas darbojas kā dzesētāji un, atšķirībā no citām putnu sugām, asinīs rodas zems oglekļa dioksīda līmenis, taču tas neizraisa alkalozi. Emu var elsot stundām, nemaz neapreibstot no zema līmeņa oglekļa dioksīda (alkalozes). Ja cilvēks mēģinātu darīt to pašu, viņš ātri apreibtu.
Emu deguns ir labi piemērots ūdens taupīšanai, tam ir ļoti garas salocītas ejas. Normālai elpošanai vēsā laikā Emu deguna garajās, krokotajās ejās vēsais gaiss sasilst ejot uz plaušām, bet karsts gaiss Emu degunā kļūst vēsāks. Izelpojamā gaisa mitrums kondensējas deguna lejasdaļas ejās un tiek uzņemts atpakaļ organismā.
Ar garajām kājām Emu var staigāt lielus attālumus ar ātrumu 7 km/h, bēgot briesmu gadījumā spēj skriet ar ātrumu 48 km/h un veikt 2,7 m garus lēcienus, kas saistīts ar ļoti specializētu iegurņa daļas muskulatūru. Iegurņa muskuļi veido tikpat daudz no kopējās putna masas, cik lidojošiem putniem spārnus darbinošie muskuļi. Emu ir vairāk ribu nekā cilvēkam, stingrs un elastīgs mugurkauls, kāju kauli gandrīz 2x lielāki nekā cilvēka kāju kauli.
Emu ir vienīgais pašlaik dzīvojošais Dromaius ģints strausveidīgais. Austrālijā pirms eiropiešu ierašanās bija zināmas vēl 3 Emu sugas: Dromaius baudinianus un Dromaius ater, abas sugas izmira neilgi pēc tam, trešā, Dromaius ocypus, bija zināma no fosilijām.
Ķenguru salas Emu D.n.baudinianus izmira ap 1827. gadu medību un biežu ugunsgrēku rezultātā. Šajā salā Emu tika ievesti no jauna 1920. gadā. 20.gs. Emu tika ieviesti Marijas salā Tasmānijā un Ķenguru salā netālu no dienvidrietumu Austrālijas. Ķenguru salas Emu ir izveidota valsts selekcijas populācija. Marijas salas Emu izmira 1990. gadu vidū.
Karaļa salas Emu D.ater bija uz pusi mazāks nekā kontinenta suga. Līdz 1805.gadam roņu mednieki un jūrnieki tos izmedīja līdz iznīcībai. Daži īpatņi tika turēti nebrīvē Parīzē, pēdējais mira 1822. gadā.
D.ocypus ir aizvēsturiska Emu suga, kas aprakstīta kā vēlā pliocēna fosilijas un atšķiras no mūsdienu sugas. Citas Austrālijas Emu fosilijas, kas tika aprakstītas kā atsevišķas sugas, tagad labākajā gadījumā tiek uzskatītas par apakšsugām, kuras veidojās hronoloģiskā secībā, ņemot vērā ievērojamas atšķirības starp dzīvojušajiem indivīdiem. Vēl ir daži emu līdzīgi neidentificēti pārakmeņojušies relikti no vidējā miocēna laikiem.
Pasuga D.n.diemenensis, pazīstama kā Tasmānijas Emu, kas agrāk dzīvoja Tasmānijā, izmira ap 1788. gadu, kad Austrālijā apmetās eiropieši. Cilvēka darbību rezultātā tika ietekmēta pasugas izplatība kontinentā.
Pašlaik Austrālijā dzīvo 3 Emu pasugas:
-      dienvidaustrumos - D.n.novaehollandiae ar gaišu spalvu apkakli vairošanās sezonā:
-      ziemeļos - D.n.woodwardi, slaidāks un gaišāks;
-      dienvidrietumos - D.n.rothschildi, tumšāks, bez spalvu apkakles vairošanās sezonā.
Emu pirmo reizi tika novērots 1788. gadā netālu no Sidnejas, 1789. gadā A.Filips aprakstīja Emu kā Jaunholandes kazuāru. Tas tika pieskaitīts pie skrējējputniem, viņa tuvākajiem radiniekiem kazuāriem jeb strausveidīgajiem kazuāriem.
Putns dzīvo lielākajā Austrālijas daļā, izvairās no blīvi apdzīvotām teritorijām, bieziem mežiem, neauglīgiem apvidiem. Kādreiz bija izplatīts arī austrumu piekrastē, kur tagad ir kļuvis rets. Turpretī lauksaimnieciskā darbība un apūdeņošana kontinenta attīstībā ir paplašinājusi Emu diapazonu sausajos reģionos.
Ceļo pa pāriem, bet var veidot netipiski lielas saimes, ko rada nepieciešamība doties pārtikas meklējumos. Emu ir klejotājputns, var noiet lielus attālumus meklējot bagātus pārtikas avotus. Tas pārvietojas ātri, ja nepieciešams, var ļoti ātri skriet. Rietumaustrālijas Emu kustība ir pēc sezonas modeļa: vasarā tas dodas uz ziemeļiem, bet ziemā - uz dienvidiem, noejot 900-1000 km. Tas visticamāk saistīts ar nokrišņu daudzumu un zaļu zāli. Zinātnieks S.Davies domā, ka Emu var orientēties pēc mākoņiem redzeslokā. Tiem ir augsti attīstīts instinkts laika apstākļu un lietus mākoņu veidošanās noteikšanai. Viņi pulcējas vietās, kur nesen ir lijis lietus, varbūt tie vadās arī pēc pērkona skaņām un mitras zemes smaržas. Austrumkrasta Emu migrācija nav tik izteikta, kaut arī tie noteikti ceļo attiecīgi sezonai.
Emu ir labs, spēcīgs peldētājs, tam patīk ūdens un karstā vasaras dienā nav nekas labāks par peldi upītē, zirgu silē vai zem miglotāja. Ja Emu atrod peldvietu, tad tas neperas ar spārniem, kā citi putni, bet sper ūdeni gaisā ar kājām vai iekrīt ūdenī un vārtās no viena sāna uz otru, līdz visas spalvas ir pilnīgi slapjas, pieceļoties viņš nopurinās kā slapjš suns. Slapjš Emu arī smird gandrīz kā suns un izskatās nožēlojams. Emu var šķērsot jebkuru upi, kas viņam laiku pa laikam ir jādara ceļojot. 1992. gada sausumā bija daudz ziņojumu par Emu peldēšanu pāri Murray upei.
Visi putni pārvietojas, izņemt perējošos tēviņus. Mātītes atstāj ligzdošanas rajonu un pievienojas neligzdojošo putnu grupai. Lopkopji, kas izvieto mājlopiem un aitām papildus ūdens dzirdinātavas sausajos apgabalos, iespējams, palīdz Emu palikt ilgāk šajās vietās pirms gājiena uz dienvidiem. Lopkopji uzskata Emu par konkurentu pārtikai un ūdenim, bet ignorē labvēlīgo ietekmi ganībās un augsnē, jo Emu spēj apēst milzīgu daudzumu kaitēkļu, piemēram, kāpurus un siseņus.
Viņiem nepatīk ceļot lielos baros, parasti grupā ir ap 20 putnu, izņemot gadījumus, kad tiem jāšķērso mākslīgās barjeras. Barjeras trušiem padara Emu ceļojumu grūtu. Kviešu nomīdīšana arī ir Emu problēma. Kad kvieši nobrieduši, tie ir mazāk elastīgi. Rietumaustrālijā 1901. gadā tika uzcelts 1000 km garš, Emu drošs žogs, kas attur tos no kviešu joslas. Atsevišķos gadījumos Emu gājiens dienvidrietumu virzienā gar žoga rajonu pulcē milzums putnu. Ir zināmi 70 000 putni, kas miruši no bada vai nositoties pret žogu.
Emu ir piesardzīgs tuvojoties civilizācijai. Savvaļā tuvojas mazām cilvēku grupām, kad to mudina pārtika. Ja Emu kāds traucē iegūt pārtiku, tas var kļūt uzstājīgs un ir zināmai fakti par vardarbīgu izturēšanos pret cilvēkiem, tas var uzbrukt bez brīdinājuma. Pēc National Geographic datiem gada laikā reģistrēti 120 ziņojumi par Emu uzbrukumiem, no kuriem 5 bijuši nāvējoši. Emu ir sevišķi bīstams tāpēc, ka tēviņiem uz aizmuguri vērstais piesis bieži vien ir indīgs, jo Emu iet mīdīt čūsku ligzdas, lai savāktu čūsku indi. Čūskas indes zobi nevar caurdurt Emu cieto apakšstilbu.
Emu veido pārus vasaras mēnešos, kas Austrālijā ir decembrī un janvārī, un paliek kopā 5 mēnešus. Rudenī tēviņi intensīvi barojas, veidojot enerģijas rezerves, kas nepieciešamas ligzdošanai. Pārošanās notiek aukstajos mēnešos (maijā, jūnijā). Aplidošana ir Emu dzīves dēka. Tas sabož spalvas, veic pietupienus, šūpošanos, straujus galvas pieliecienus un ņurdēšanu. Emu saucieni sastāv no skaļiem trokšņiem, bungošanas un ņurdošām skaņām, tos var dzirdēt pat 2 km attālumā. Emu, īpaši mātītes, trokšņus rada ar plānu, 30 cm garu, piepūšamu rīkles ādas maisu. Tās izdod raksturīgas rezonējošas, strauji augošas skaņas. Tēviņš izdod tālu dzirdamus saucienus, kas izklausās kā „e-moo”. Vairošanās laikā tēviņš kļūst agresīvs pret citiem tēviņiem. Tēviņi savā starpā var cīnīties par mātītēm, pakaļdzīšanās beidzas ar spēcīgu kājas spērienu.
Dažās valsts daļās pārošanās sākas pirms lietus sezonas. Ja lietus ir vēlu, Emu vairošanās aizkavējas. Iemesls šim faktam vēl nav noskaidrots. Rietumaustrālijas universitātes pētnieki ir noskaidrojuši, ka īsās dienas pazemina putna apetīti, īpaši tēviņiem, un rodas hormoni, kas stimulē vairošanos. Vaislas sezonas laikā tēviņa sēklinieki palielinās 2 reizes. Tas zaudē ēstgribu un sāk veidot nelīdzenu ligzdveida iedobumu uz zemes, ko izklāj ar mizām, zāli, žagariem un lapām. Pārojas pēc 1-2 dienām, mātīte dēj olu ik pēc 2-3 dienām, kamēr perējums ir izveidots. Visvairāk perējumu ir ar 8-10 olām, bet dējums var sasniegt 20 olas. Olu skaits mainās atkarībā no nokrišņu daudzuma. Olas ir ļoti lielas, tumši zaļas, ar biezu čaumalu. Ola sver 0,7-0,9 kg, kas ir aptuveni tikpat, kā 10-12 vistu olas.
Tēviņš sāk perēt, kad ligzdā ir apmēram 7 olas, bet dēšana vēl nav pabeigta, viņš sēž uz olām visu inkubācijas laiku. No šī brīža tas ne ēd, ne dzer vai izkārnās, tikai apvērš olas, ko dara līdz 10-12x dienā. 8 nedēļas perējot, tēviņš zaudē 1/3 no sava svara un izdzīvo tikai ar uzkrātajiem ķermeņa taukiem un rīta rasu, ko var aizsniegt no savas ligzdas. Tēviņš perējot taupa enerģiju, samazinot vielmaiņas ātrumu. Tas kļūst arvien apmātāks un pamests. Tiek uzskatīts, ka viņš varētu būt ketozi stāvoklī, kad ķermeņa metabolisms sadedzina vienīgi taukus, kas ražo ketonus, kuri ir toksiski. Perējot tēviņi piedzīvo ātru testosteronu kritumu. Tomēr līdz vasaras vidum tēviņi agresīvi aizsargā savus cāļus. Perējošam vai tēviņam ar maziem cāļiem   tuvoties ir bīstami, jo tam ir spēcīgi kāju muskuļi un negants nags, kas pilnībā var uzšķērst cilvēka lieluma dzīvnieku. Lai aizstāvētos, Emu paceļas uz pirkstgaliem, izstiepj kaklu, sabož kakla spalvas un, it kā dejojot, dobji šņākdams, dodas ienaidniekam pretim. Spēcīgo kāju spērieni viegli var pārsist kaulus un ievainot muskuļus.
Tomēr kopumā citā laikā Emu ir nekaitīgs, kautrīgs radījums, kas labāk iet prom, ja jūtas iztraucēts.
Tāpat, kā daudziem Austrālijas putniem (piemēram, zilajam paceplītim (Malurus cyanenus), Superb Fairywren), Emu pāra neuzticība ir normāla parādība, par spīti sākotnējām ģimenes saitēm. Tiklīdz tēviņš sāk perēt, mātīte nepārojas ar viņu, kaut arī bieži turpina dēt olas ligzdā. Tā pārojas ar citiem tēviņiem, tādēļ perējumā 51% cāļu var būt cits tēvs. Dažas mātītes aizkavējas un aizstāv ligzdu, kamēr cāļi sāk šķilties, bet vairums mātīšu galu galā pamet pirmo tēviņu vispār. Viņas var pāroties ar 1 vai 2 tēviņiem pēc pirmā, un var dēt 3 ligzdās vienā sezonā, jo īpaši, ja labi ir lijis lietus.
Perēšana ilgst 56 dienas, un tēviņš beidz perēt īsi pirms olas ir izšķīlušās. Cāļi sāk šķilties jūnijā, vēlākais - līdz septembra sākumam. Jūlijs un augusts ir kulminācijas laiks. Savvaļā šis ir arī aktīvs plēsoņu laiks, bet zinātnieks S.Davies saka - ja cāļiem izdodas izšķilties, tad 70-80% no tiem izaug. Cāļi ir aktīvi un jau pēc dažām dienām var atstāt ligzdu. Tie sver 0,5 kg, tiem ir maskējošas brūnas un krēmkrāsas svītras, kas izbalo 3 mēnešu laikā. Svītrainie cāļi ir grūti pamanāmi garajā zālē un biezos krūmājos. Tēviņš paliek ar cāļiem 7 mēnešus, aizstāvot tos un mācot atrast pārtiku. Tēviņi ar maziem cāļiem pārvietojas lēnāk nekā neperējošo putnu grupas. Tēviņš var pieņemt kādu svešu cāli, ko atrod staigājot un kas nav lielāks par savējo. Cāļi seko tēviņam, kas piedāvā tiem jaunos dzinumus. Barojoties tie klusām sasvilpjas viens ar otru, svilpieni kļūst skaļāki un griezīgāki, kad cāļi jūtas apdraudēti vai vecāku aizmirsti. Cāļi aug strauji, sākumā tie pieņemas par 1 kg nedēļā. 5-6 mēnešu laikā sasniedz pieauguša putna lielumu. Jaunie putni paliek ar ģimeni vēl 6 mēnešus vai līdz nākamajai sezonai. Dzimumgatavību sasniedz otrajā gadā, apmēram pēc 20 mēnešiem. Kopumā tēviņš var palikt ar cāļiem līdz 18 mēnešiem, vedot tos uz ēšanas vietām un ierādot, ko ēst.
Dažkārt olas, kas nav izšķīlušās, paliek ligzdā, kad tēviņš un cāļi to atstāj. Olas saulē kļūst gaišākas un izbalo 3 mēnešu laikā.
Savvaļā Emu dzīvo 10-20 gadus, nebrīvē turēti var nodzīvot ilgāk.
Emu diēta savvaļā variē diezgan plaši: viņam patīk zaļi dzinumi rudenī, augi, sēklas, augļi un ziedi ziemā. Ēd dažādas vietējās un ievestās augu sugas atkarībā no sezonas pieejamības, viņiem ļoti izdevīgi ir kviešu dzinumi un graudi. Lai uzturētu lielo ķermeni, Emu ir nepieciešami ļoti augstvērtīgi pārtikas produkti, tāpēc tas meklē augu visvairāk barojošās daļas, piemēram, jaunos dzinumus, ko ēd ar visām saknēm. Ēd kukaiņus un to kāpurus, sienāžus, circeņus, mārītes, skudras un sauszemes gliemežus, kurus norij veselus. Tas var apēst 3 000 kāpuru dienā.
Rietumaustrālijas Emu pārtikas izvēli nosaka ceļojumi. Kamēr nelīst, tas ēd akāciju sēklas, pēc lietus ēd svaigus zāles dzinumus un kāpurus. Ziemā putns barojas ar lapām un kanēļkoka pākstīm, pavasarī - ar siseņiem un sandalkoka augļiem. Viņam ir jādzer katru dienu. Emu ir svarīgs sēklu izplatītājs, kas veicina augu bioloģisko daudzveidību. Emu vajadzīgi arī oļi un akmentiņi, kas palīdz sagremot augu materiālu. Tā kuņģī var būt no 45-745 g akmentiņu. Tas ēd arī kokogles, bet zinātnieki nav noskaidrojuši, kādēļ. Emu ēd gandrīz visu, ieskaitot mazus mugurkaulniekus, dingo suņus un dzīvnieku mēslus. Iespējams, ka tas ēd arī ūdensaugus - ūdenslēcas un aļģes.
Emu ir ļoti ziņkārīgs. Tas var iet klāt un pētīt kādu dīvainu krūmu vai to, kas slēpjas garā zālē, kā arī pie nūjas piesietu krāsainu, plīvojošu kabatlakatu. Par Emu ziņkārību stāsta daudzi tūristi, kam putni ir norijuši fotokameru detaļas un atslēgas.
Vietējie austrālieši un pirmie ieceļojušie eiropieši Emu gaļu izmantoja pārtikai. Aborigēni lietoja dažādas putnu ķeršanas metodes, piemēram, nodūra ar šķēpu pie dzeršanas vietām, saindēja dzeramo ūdeni, ķēra ar tīkliem, kā arī piesaistīja Emu uzmanību ar imitētām skaņām vai ar spalvu bumbu bungojot pa koku. Klīvlendā, ap Varego un Boganas upēm aborigēnu mednieki varēja pievilināt Emu, uzkāpjot kokā un ātri griežot no spalvām un lupatām darinātu bumbu. Putnu fascinēja tas, kas notiek pie koka, un aborigēni nogalināja to ar šķēpu no augšas. Viņiem vajag pievilināt putnu tāpēc, ka citādi nevar to noķert. Emu bija svarīgs gaļas avots endēmiskajiem aborigēniem, tie bija atkarīgi no Emu tāpat, kā indiāņi no bizoniem. Aborigēni vairāk nekā tūkstots gadu izmantoja Emu taukus tautas medicīnā, lai mazinātu sāpes un tūsku, dziedētu brūces, niezi un kukaiņu kodumus. Pierādījumi rāda, ka Emu tauki satur linolēnskābi, kas īslaicīgi atvieglo locītavu sāpes, un oleīnskābi, kam ir pretiekaisuma darbība. Tie kalpoja arī kā vērtīga smērviela. Tos sajauca ar okeru, lai tradicionāli krāsotu ķermeni svinību gadījumos. Ar tiem pamatīgi ieeļļoja koka darbarīkus un piederumus, piemēram, laivas. No garajiem kāju kauliem tika veidoti īleni.
Eiropieši nogalināja Emu gaļas dēļ vai arī, ja tie traucēja lauksaimniecībai vai iebruka apmetnēs ūdens meklējumos sausuma periodā. Ekstrēms piemērs bija „Emu karš” Rietumaustrālijā 1932. gadā, kad daudzi Emu karstā vasarā sapulcējās barā un nobiedēja pilsētas iedzīvotājus, kas neveiksmīgi mēģināja tos aizdzīt prom. Armija uzsāka masveida iznīcināšanu ar ložmetējiem un granātām. „Karš” lielā mērā bija sekmīgs, taču Emu ļoti labi prot atkāpties un maskēties, un tika ziņots, ka nogalināti tikai 12 putni. Pēc tam armijai nācās atskaitīties par iztērēto lielo daudzumu munīcijas.
Agrāk Kvīnslendā pastāvēja uzskats, ka Emu izplata kaktusus opuncijas , ko sauc par „indiešu bumbieriem”, un daudzi Emu tika nošauti arī tur.
Dž.Goulds Austrālijas putnu rokasgrāmatā, kas pirmo reizi tika publicēta 1865.gadā, izsaka nožēlu par Emu zaudējumu Tasmānijā, kur tas bija kļuvis rets. Kopš Emu sāka izmirt, viņš norāda, tas nav vairs izplatīts Sidnejas apkārtnē, un ierosina, ka sugai jāpiešķir aizsargājamo statuss. Savvaļas Emu Austrālijā ir oficiāli aizsargāts saskaņā ar Vides aizsardzības un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas aktu no 1999.gada.
 
Emu populācija 1992.gadā tika rēķināta uz 630 000-730 000 īpatņiem. Skaits svārstās 10 gadu laikā atkarībā no nokrišņu daudzuma (100 000-200 000 putnu dzīvo Rietumaustrālijā). Lai gan Emu populācija Austrālijas kontinentā pašlaik tiek uzskatīta par lielāku nekā pirms eiropiešu kolonizēšanas, dažas vietējās savvaļas populācijas ir uz izmiršanas robežas sakarā ar mazu putnu skaitu. Mazo populāciju apdraudējumu iekļauj: līdumi un dzīvojamās teritorijas sadrumstalotība, tīša slepkavošana, sadursmes ar transportlīdzekļiem un plēsoņu uzbrukumi ligzdām un cāļiem. Pie plēsoņām pieskaitāmi mājas un savvaļas suņi, lapsas, mežonīgas savvaļas cūkas. Ķīļastes ērgļi uzbrūk jaunajiem putniem, olas pievāc arī klijāni un ķirzakas.
Jaundienvidvelsas vadība uzskaita kā apdraudētu izolēto Emu populāciju Jaundienvidvelsas ziemeļu krasta bioreģionā un Port Stephenā.
Komerciālā Emu audzēšana Rietumaustrālijā sākās 1987.gadā, kad Rietumaustrālijas valdība atļāva aborigēniem pārdot Emu cāļus. Ar legālu Emu cāļu piedāvājumu aborigēni un arī citi cilvēki sāka attīstīt Emu saimniecības un tirgū piedāvāt Emu produktus. Šī ir komerciāla nozare Austrālijā, pamatojoties uz nebrīvē augušiem putniem. 1990. gadā nozare uzplauka, bet augstu audzēšanas izmaksu un ierobežota noieta tirgus dēļ attīstība samazinājās. Austrālijā ir apmēram 160 Emu saimniecības ar aptuveni 32 000 putniem. Visās valstīs, izņemot Tasmāniju, ir licencētas prasības savvaļas Emu aizsardzībai.
Ārpus Austrālijas Emu lielā mērogā audzē Ziemeļamerikā (aptuveni 1 milj. putnu ASV), Peru, Ķīnā, mazākā mērogā arī dažās citās valstīs. Emu nebrīvē tur lielos aplokos, lai izvairītos no kāju un gremošanas problēmām, kas rodas no bezdarbības. Emu nepieciešama plaša telpa, lai var brīvi klīst, tā nedrīkst būt ar stūriem, citādi Emu kļūst agresīvs un sper šķērslim. Mātīte var būt produktīva vairāk kā 25-35 gadus un dēj 20-50 olas sezonā. Bagātīgs uzturs ļauj Emu ātri augt un strauji vairoties. Parasti tos baro ar graudiem un zaļbarību, viņi ēd 2x dienā un katrā maltītē viens Emu apēd 2,25 kg lapu. Emu audzēšana nav darbietilpīga un tā ir saskaņojama ar lopkopību. Putni ir arī izturīgi pret slimībām.
Emu audzē galvenokārt gaļas, tauku un ādas dēļ. Emu gaļai ir maz tauku (mazāk kā 1,5%), holesterīns ir 85 mg uz 100 gramiem, tā ir salīdzināma ar citām liesām gaļām un lielākā daļa tiek izmantota tāpat kā citu mājputnu tumšā gaļa. Emu taukus izmanto kosmētikā, uztura bagātinātājos un terapeitiskajos produktos. Ir daži pierādījumi, ka taukiem ir pretiekaisuma īpašības. Putna kāju ādu ar rakstainu virsmu izmanto kurpju un maku ražošanā, bieži kopā ar citām ādām. Spalvas un olas izmanto mākslā un amatniecībā. Selekcijas blakusprodukts ir 20% neauglīgu olu, ko izmanto apgleznošanai ar roku, to cena ir ap 1500 $.
 
*** Emu neoficiāli tiek uzskatīts par faunas emblēmu. 1960.gadā atzīts par valsts putnu Austrālijā, kopš tā laika ir spēkā Austrālijas valdības aizliegums izvest putnu no valsts. Tas ir attēlots Austrālijas ģerbonī un uz pastmarkām.
*** Emu vārds ir aptuveni 600 Austrālijas vietu nosaukumos - kalniem, ezeriem, līčiem, pilsētām.
*** Ir pārbaudīts un pierādīts gadījums par ģenētiski identisku Emu putnu dvīņu rašanos.
*** Atšķirībā no citiem putniem, Emu krūšu kaulam nav ķīļa, līdz ar to cēlies nosaukums no latīņu valodas - uz plosta.
*** Kādā reklāmā ir rakstīts, ka 95% profesionālo sporta komandu izmanto Emu taukus traumu ārstēšanai.
*** Emu eļļa (Emu oil skin), ko izgatavo no Emu taukiem, satur E vitamīnu. Eļļu izmanto pret matu izkrišanu, sāpju mazināšanai un apdegumu sarētošanai, saules apdegumiem, tā mazina ekzēmas diskomfortu, psoriāzi, autiņu izsitumus un jostas rozi, samazina kukaiņu kodumu un dzēlienu sāpes un infekcijas, palīdz atjaunot ādas bojājumus, tai skaitā rētas un grumbas.
*** Emu ir ierādīta nozīmīga vieta aborigēnu mitoloģijā, saule ir kā Emu ola debesīs. Daudzās aborigēnu valodu grupās visā Austrālijā uzskata, ka tumšās joslas Piena ceļā ir milzu Emu.
*** Nosaukums „Emu” nav aborigēnu vārds, to deva eiropiešu pētnieki Austrālijā. Nosaukums „dromaius” nāk no grieķu vārda „dromeas”, un nozīmē „sacīkšu”. Sugas nosaukums „novaehollandiae” ir no latīņu valodas un nozīmē „jaunholandietis”, atsaucoties uz Austrāliju, kuras vecais nosaukums ir Jaunā Holande (New Holland).

Komentāri

Labdien,
Taisnība, cilvēki ir tie, kas tur, kas zina, kā, lai nāk viņu glābt, lai to līdzīgu, kad tie cieš. Šī Dāma ar nosaukumu Ms. LYSE ir devusi man aizdevumu eur 250 000 bez manis sarežģīt uzdevumu līmenī dokumenti, ko pieprasa bankas, kas kredītu pieteikumiem. Ja jums ir finansiālās grūtībās, žēlastība ir tā ti šodien super tirgus ap stūri, tas ir mans glābējs un tiešām nezinu, ko darīt ar to, ka ir iemesls, kāpēc es nolēmu šodien, lai liecinātu viņa labā, jūs varat sazināties ar mums pa e-pastu un sekot tā vadlīnijām, un jūs būsiet apmierināti ar 48 stundas maksimāli .Es varu apstiprināt, un no šī brīža tā ir noticis, ka jums ir nepieciešama aizdevuma, lūdzu, sazināties ar viņu . Tātad jūs, kas nepieciešama, piemēram, man, jūs varat rakstīt viņam un izskaidrot viņam savu situāciju, tas varētu palīdzēt jums savas e-pasts : lysemarie3@gmail.com

Pievienot jaunu komentāru

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Interneta lapu adreses un e-pastu adreses pārvēršas saitēs automātiski.
  • Rindas un paragrāfi tiek nolauzti automātiski.