You are here

Imperatorpingvīns (Aptenodytes forsteri)

Ar ko izceļas imperatorpingvīns?

- Imperatorpingvīns dzīvo tikai Antarktīdā, pavadot tur 10 mēnešus gadā.

- Imperatorpingvīns ir vienīgais mugurkaulnieks, kas arktiskajos ledājos var tik ilgi uzturēties.

- Tā ir vistālāk Dienvidpolā mītošā putnu suga.

- Tam ir visblīvākais apspalvojums – līdz 80 spalvas uz kvadrātcentimetru.

- Pingvīns ir vislabāk zemām temperatūrām pielāgojusies putnu suga, tas var izturēt -70o C.

- Tam ir visbiezākais zemādas tauku slānis, līdz 3 cm biezs.

- Perē pie temperatūras -50o C, pie tam šajā laikā neēd 9 nedēļas un zaudē 40% no sava svara.

- Pingvīnu tēviņš olu perē, turot uz savām pleznām un piesedzot ar vēdera kroku.

- Pēc izšķilšanās pingvīns savu mazuli baro ar „putna pienu”.

- Imperatorpingvīnam ir putnu pasaulē salīdzinoši vislielākā muskuļu masa.

- Tas ir garākais un smagākais putns pingvīnu dzimtā, augums 1,20 m un svars 40 kg.

- Tas ir 5. smagākais putns pasaulē.

- Imperatorpingvīns ir vislabākais nirējs putnu pasaulē. Tas spēj ienirt dzelmē dziļāk, kā jebkurš putns. Lielākais dziļums, ko konstatējuši zinātnieki, ir 565 m.

- Tā ir vienīgā pingvīnu suga, kas necīnās par perēšanas teritoriju.

Aptenodytes forsten, Imperatorpingvīns

discover-the-world.co.uk

     Imperatorpingvīni ir patiešām pārsteidzoši putni. Viņi ne tikai izdzīvo arktiskajā ziemā, bet arī perē tur mazuļus. No citiem atšķiras ar savu neparasto un apbrīnojamo uzvedību kopdzīves laikā. Pingvīni iznāk no ūdens uz ledus un dodas 200 km kontinenta iekšienē. Viņi iet garās ķēdēs pretī arvien sliktākiem laika apstākļiem.
     Šie pingvīni nebūvē ligzdas, mātīte izdēj 1 olu un aiziet baroties tālu atklātā jūrā, olu uzticot perēt tēviņam. Perēšana ilgst 9 nedēļas, visā šajā laikā garajā arktiskajā naktī tēviņš silda olu , izturot aukstumu -40,-60o C un vēju 22 m/s. Tēviņi tur olu uz kājām, apsedzot to ar siltu, pūkainu vēdera lejas daļas ādas kroku. Cieši saspiedušies barā pingvīni nepārtraukti lēnām kustas un tie, kam ir auksti, pakāpeniski virzās uz bara centru izspiežot tos, kas jau ir sasildījušies. Tie var būt 10-12 pingvīnu uz vienu kvadrātmetru. Perēšanas un mazuļu barošanas laikā pingvīni zaudē gandrīz pusi no sava svara, bet reti kurš iet bojā no bada.
     Mātītes parasti atgriežas neilgi pēc putnēnu izšķilšanās. Ja mātīte neatgriežas, tad tēviņš, kas nevar izturēt badošanos, pamet putnēnu. Atnākušās mātes ātri atrod savu partneri un uzņemas bērna kopšanas rūpes. 7 nedēļu vecumā putnēni jau ir diezgan lieli un klāti ar biezām pūkām, tie sapulcējas baros -„bērnudārzos”, lai saglabātu siltumu un pasargātos no vēja un ienaidniekiem. Vecāki pēc kārtas baro bērnu, līdz iestājas arktiskā vasara. Decembrī, kad Dienvidpolā ir vasara, jaunie putni jau ir kļuvuši tik lieli, ka vecāki pārstāj rūpēties par tiem. Kādā siltā, saulainā dienā jauno pingvīnu grupa vecāku pavadībā dodas uz jūru un ienirst ūdenī. Krastā tie atgriežas pēc nepilniem 2 mēnešiem, lai nomainītu apspalvojumu. Spalvu maiņas laikā pingvīni neko neēd un zaudē gandrīz pusi  sava svara.
     Vairošanās cikls sākas rudenī, kad ledus kļūst tik biezs, lai izturētu tūkstošiem putnu smagumu. Putni katru gadu atgriežas vienā un tajā pašā vietā. Pati pirmā darbība ir atrast draugu. Ja iepriekšējais dzīvesbiedrs ir zudis, tad jāmeklē kāds cits vientuļais. Šajā laikā pingvīni veic dažādas darbības, sauc draugu ar dziesmu un citādi izrāda uzmanību. Tā ir galvas klanīšana un šūpošana, kā arī dižošanās visai iespaidīgā veidā. Kad pāris ir atrasts, var domāt par olas dēšanu.  Ledājos nav materiāla, no kā būvēt ligzdu, bet ola jātur silta, līdz izšķiļas cālis. Tāpēc mātīte uzmanīgi nodod olu tēviņam, kurš paņem to uz savām kājām. Tad sākas mātīšu aiziešana no kolonijas. Kolonija pēkšņi kļūst diezgan klusa, dzirdami tikai reti saucieni. Mātītes dodas visai ātrā gaitā uz jūru, kamēr tēviņi paliek perējot. Tiem nav, ko ēst, izņemot ieknābāt nedaudz sniega. Viņi atnāca uz koloniju gandrīz 2 mēnešus atpakaļ un  nevar aiziet pēc barības ar olu uz kājām. Perēšanas cikls ilgst 65-75 dienas. Līdz brīdim, kamēr cālis izšķiļas, tēviņi gavē 4 mēnešus. Tēviņiem jāpaļaujas tikai uz taukiem, kas uzkrāti  vasarā.
     Imperatorpingvīniem ir ne tikai labi attīstījušās fiziskās īpašības, kas palīdz izdzīvot galējās Antarktīdas apstākļos, bet arī izstrādājušās dažas apbrīnojamas sociālās funkcijas. Tāpat kā lielākā daļa pingvīnu, tie dala vecāku pienākumus, taču unikāli ir tas, kā imperatorpingvīnu tēviņi sadarbojas perēšanas laikā. Viņi ir ļoti sociālas radības un viens no izdzīvošanas mehānismiem ir mudināt, lai viss bars turētos kopā un saglabātu siltumu. Tēviņi 115 dienas cieš smagus pārbaudījumus. Ņemot vērā kopējo problēmu, tie veic ārkārtas sadarbību un  saspiežas kopā pa 10-12 putniem  uz 1 kvadrātmetru. Sastopoties ar asām vēja brāzmām 200 km/h, bars uz laiku zaudē identitāti, putnu masa iegūst vienotu izskatu, uzvedību un vienotību. Bars, rīkojoties vienoti, veic pagriezienu, lai ieņemtu labāko pozīciju, kas pasargā no aukstā vēja. Vējainās dienās bara malā vienmēr ir aukstāks, nekā vidū vai aizvēja pusē. Bara iekšpusē temperatūra ir +24o. Lēni kustoties ar olu uz kājām, pingvīni pārbīdās uz centru vai aizvēju. Tā ir nepārtraukta kustība, kas iet caur siltu centru un galu galā atkal atgriežas vējainajā malā. Tādā veidā viss bars nepārtraukti pārvietojas. Laikā, kad sniegputenis ilgst 2 dienas, bars var pavirzīties par 200 m.
     Kad mātīte atgriežas, tēviņš ir zaudējis gandrīz pusi sava svara un izskatās diezgan vājš. Turpretī mātītes, kas visu laiku medīja, izskatās lielas un skaistas. Tēviņi un mātītes viens otru sauc un tas ir apbrīnojami, cik ātri viņi atrod savu dzīvesdraugu tūkstošiem pingvīnu vidū. Viņai nākas diezgan ilgi pūlēties pārliecināt savu draugu, lai tas atdod olu vai cāli. Viņš ir sargājis olu visu ziemu un, lai gan izskatās izsalcis, nelabprāt to atdod. Tas notiek ļoti uzmanīgi 10 sekunžu laikā. Ja olu vai cāli nejauši izgāž uz sniega, tas var nosalt 2 minūtēs. Tad sākas tēviņu ilgais ceļojums uz atklātu ūdeni un pārtiku, kur viņi atkal dabūs ēst pēc 4 mēnešu badošanās.
     Izšķīlušies cāļi ir ļoti mazi, tie sver tikai 150-200 g. Tiem ir plāns pūku slānis un viņi nespēj regulēt savu ķermeņa temperatūru. Ir jāpaiet 50 dienām, lai pingvīnēns to spētu. Līdz tam cāļa siltuma saglabāšana ir atkarīga no vecāka. Tā kā tas vēl joprojām ir ļoti mazs, tad var paslēpties zem mātes ādas maisiņa. Cāļu audzēšanas laikā kolonijā ir daudz darbību: vecāki nāk un iet, meklējot cāļus. Ikviens vēlas, lai tiktu pabarots. Ir daudz staigāšanas un aicinājumu saucienu. Abi vecāki baro pēcnācējus, līdz tie paši var stāvēt uz ledus. Kad cāļiem ir uzaudzis biezs pūku tērps, tie attīstās ļoti ātri un abi vecāki var dodas uz jūru pēc zivīm. Tēviņi un mātītes veic ilgu ceļu vairākas reizes līdz jūrai un atpakaļ, lai uzturētu savu pēcnācēju.  Visā 5 mēnešus ilgajā jaunā putna augšanas laikā vecāki to var pabarot tikai 16 reizes.
     Pēc tam, kad lielo putnu kolonijā ir palicis maz, pusaudži veido barus, it īpaši nakts laikā, lai saglabātu siltumu. Decembra sākumā sākas arktiskā vasara un jaunie putni ir gandrīz tikpat lieli, kā pieaugušie. To pleznām parādās melns ādas pārklājs. Jaunuļiem sākas īsto spalvu augšana. Kad tie kļūst pieauguši, kolonija sarūk arvien mazāka. Ir arī tādi vecāki, kas zaudējuši cāli, vai pieaugušie, kam nav izdevies izveidojuši ģimeni, kā arī jaunie putni, kas nav gatavi vairoties. Šiem putniem ir tendence aiziet uz jūru ātrāk, lai nobarotos un reizi gadā mainītu spalvas. Vecāki, vēl joprojām barojot pieaugušo jaunuli, pieņem lēmumu, kad atstāt to vienu. Ja viņi bērnu atstāj pārāk ātri un tas nav ieguvis pietiekamas rezerves, lai pabeigtu mainīt pūkas pret īstajām spalvām, tad tas aiziet bojā, un ir veltīgi šķērdēta vecāku enerģija visu audzēšanas sezonu. Tomēr, ja vecāki turpina pēcnācēju barot pārāk ilgi, tas var apdraudēt pašus vecākus. Tiem nav laika uzbaroties spalvu maiņai. Kad viņiem sāk izkrist vecās spalvas, apspalvojums vairs nav ūdensizturīgs, un viņi nevar doties jūrā pēc barības. Tātad spalvu maiņas laikā, kas ilgst 1 mēnesi, viņi ir atkarīgi vienīgi no ķermeņa tauku rezervēm. Tās bija jāuzkrāj pēc cāļa pamešanas un pirms spalvu maiņas.
     Pingvīniem nav nepieciešams atgriezties kolonijā, lai uzaudzētu jaunas spalvas. Kaut arī daži atgriežas, citi, ceļojot lielos attālumus, atrod sev vietu, kur tup uz ledus un maina apspalvojumu. Šajā laikā viņi nevar peldēt. Lai aizvietotu vecās spalvas ar jaunām, vajag daudz enerģijas. Līdz laikam, kamēr uzaug jauns apspalvojums, pingvīni zaudē pusi ķermeņa svara. Pēc tam viņi dodas atpakaļ uz jūru, lai gatavotos nākamajai vairošanās sezonai.
     Pingvīni sāk veidot  pārus un vairoties 4 gadu vecumā. Ligzdo 10 tūkstoši putnu lielās kolonijās. Tie nekad nekaujas par perēšanas vietu. Pārošanās un perēšanas laikā ilgstoši ietur gavēni, iztiekot ar savu tauku slāni. Šis tauku slānis un īpašais blīvais spalvu tērps pasargā tos no aukstuma un ļauj saglabāt +38o ķermeņa temperatūru. Evolūcijas gaitā pingvīnu spalvas ir speciāli pielāgojušās, pingvīnam ir ļoti daudz īsu spalvu, līdz 80 gab/cm2, kas kopā veido blīvu apspalvojumu. Pingvīni ar knābi ieberzē spalvās eļļainu ādas dziedzera sekrēciju. Dienā tie iesmērē 100 g sekrēcijas, spalvas kļūst pilnīgi ūdensnecaurlaidīgas un nesasalst ūdenī. Šī sekrēcija saglabā spalvas mīkstas un vieglas, kā arī aizkavē baktēriju un sēnīšu augšanu tajās. Pingvīni katru dienu velta laiku spalvu aprūpei.
     Pingvīnu kājām ir spēcīgi nagi, tās ir pielāgotas staigāšanai pa ledu. Lai nesaltu neapspalvotā kāju daļa, pingvīniem ir īpatnējs siltumapmaiņas mehānisms kāju pēdu asinsritē, tāpēc to temperatūra ir tikai nedaudz zemāka par ķermeņa temperatūru. Arī kāju audi nav tik jūtīgi pret salu un risks apsaldēties ir minimāls. Pingvīnu deguna dobumi atgūst lielu daļu siltuma, kas parasti zūd izelpojot.
     Pingvīnu kauli atšķiras no citu putnu kauliem un līdzinās delfīna vai roņa kauliem, tie ir blīvi, bez dobumiem. Evolūcijas gaitā saaugušas elkoņa locītavas pārvērš spārnu par airi. Pingvīni izmanto spārnus šļūcot pa sniegu, no sniega kalna tie var sasniegt slēpotāja ātrumu. Ejot pa zemi, putni pārvietojas ar ātrumu 1 km stundā, bet zem ūdens tie konkurē peldēšanā ar roņiem un delfīniem. Pingvīni  labi peld un nirst, sasniedzot ātrumu 36 km stundā. Pingvīna spārni zem ūdens darbojas līdzīgi putna spārniem gaisā. To atvēziens ir 1,36-1,59 m.
     Lai gan uz zemes pingvīni šķiet smagnēji, ūdenī viņu formas dod labu manevrētspēju. Pingvīni medī grupās, šīs grupas iepeld tieši zivju barā un ātri šaudās turpu šurpu kampjot visu, kas pagādās knābja priekšā. Pingvīna mēli un aukslējas sedz atskabargainas raga kārpiņas, tās palīdz putnam noturēt mutē un ar galvu pa priekšu norīt slideno laupījumu. Viņu ēdienkarte ir diezgan daudzveidīga, tie barojas ar zivīm, moluskiem un vēžveidīgajiem. Mazākas zivis norij turpat ūdenī, bet ar lielajām peld uz ūdens virspusi, kur uz ledus tās sadala. Pieaudzis pingvīns apēd 2-3 kg dienā, bet pirms spalvu mešanas var apēst 6 kg. Vecākiem arī jāpiepilda savs kuņģis, pirms viņi dodas uz koloniju barot bērnus. Tas bieži ir tālu no zvejas vietām. Cālim augšanas laikā jāsaņem 42 kg pārtikas no katra vecāka.
     Barības meklējumos imperatorpingvīni veic lielus attālumus un aizpeld līdz 1000 km no ligzdošanas vietas. Pingvīni parasti nirst 100-200 m dziļi, bet zinātnieki ar aparātiem ir izmērījuši rekorddziļumu: tas it 565 m! Ienirstot pingvīni aiztur elpu vidēji uz 3-6 minūtēm, taču  tie var nirt arī ilgāk. Tas atkarīgs no niršanas dziļuma un tā, cik ātri viņi paceļas virspusē. Starp tūkstošiem mēraparāta ierakstu ir atrasti divi, kad putna ieniršanas ilgums bijis 22 minūtes! Tas ir ļoti ilgs laiks pat tik lielam putnam kā imperatorpingvīns! Ja ir gaišāks, tad dziļāk tie ienirst, jo medījumu saskata ar acīm, neizmantojot dzirdi vai eholokāciju. Saules stari iespīd tikai 150 m dziļi okeāna dzelmē, tāpēc līdz šim nav skaidrs, ko 500 m dziļumā dara imperatorpingvīni. Pingvīni no ūdens uz ledus iznāk ar strauju lēcienu un var palēkties 1,5 m virs ūdens.
     Ūdenī pingvīniem ir tikai daži ienaidnieki – jūras leopardi un zobenvaļi. Imperatorpingvīni ir ļoti spēcīgi putni, to stiprums un manevrētspēja palīdz izbēgt no ienaidnieka. Uz ledus lielākais drauds pingvīnu mazuļiem ir plēsīgās kaijas un albatrosi. Parasti izdzīvo  un savu pirmo dzimšanas dienu sagaida tikai  1/3 jauno pingvīnu. Pingvīni var nodzīvot līdz 50 gadu vecumam, taču dabā to dzīves ilgums ir apmēram 20 gadi.
     Pingvīna ola sver 450-500g. Šādi, uz kājām turot olu, perē vēl tikai karaliskais pingvīns (Aptenodites patagonica). Izšķīlušos mazuli tēviņš baro ar pienu – sulu, ko izstrādā īpašs kuņģa dziedzeris.
     Patreizējā imperatorpingvīnu populācija ir 135 000 – 175 000 pāru. Zinātnieki domā, ka pingvīnu populācija sakarā ar Antarktīdas ledāju kušanu līdz 2100. gadam varētu samazināties par 95%.
*** Pingvīniem nav aizsardzības pret mikrobiem, kas vairojas, kad nav auksts, tāpēc daudzi pingvīni mirst zoodārzos.
*** Pingvīni sabož spalvas, lai atdzistu.
*** Imperatorpingvīns savu latīnisko nosaukumu Aptenodytes forsteri ir dabūjis par godu naturālistam I.R.Forsteram, kas piedalījās otrajā Dž.Kuka pasaules apceļošanas ekspedīcijā.
 Edinburgas zooloģiskā dārza imperatorpingvīns Nils Olavs sastāv Norvēģijas karaliskajā gvardē no 1973. gada, un tam ir piešķirts vecākā seržanta nosaukums.

Pievienot jaunu komentāru

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Interneta lapu adreses un e-pastu adreses pārvēršas saitēs automātiski.
  • Rindas un paragrāfi tiek nolauzti automātiski.