You are here

Milzu Gārnis (Ardea goliath)

Ar ko izceļas Milzu gārnis?

- Tas ir pasaules lielākais gārnis.

- Garums 1,20-1,52 m, spārnu izpletums 1,85-2,30 m, svars 4-5 kg.

- Vientuļš putns. Ilgi nekustīgi stāv ūdenī un gaida zivi.

- Skaļo balsi var dzirdēt 2 km attālumā.

- Nemigrē.

Milzu Gārnis (Ardea goliath)pcontent.answers.com

     Milzu gārnis (angliski – Goliath Heron, Garza Goliath) ir liels gārņu dzimtas Ardeidae putns. Šis ir ļoti liels putns, sastopams Āfrikā, ap lielākiem ezeriem un purviem Kenijā, kā arī pie Tanas upes, mazākā skaitā dienvidrietumu un Dienvidāzijā. Būtībā tā ir Āfrikas suga.

     Milzu gārnim ir garš kakls un garas kājas, tas ir daudz lielāks nekā zivju gārnis (Grey Heron – Ardea cinerea). Pēc izskata tēviņš un mātīte ir līdzīgi, ar zilganpelēkas un kastaņbrūnas krāsas spalvām - galva ar cekulu, sejas daļa, mugura un kakla sāni ir brūni, spārnu virspuses pelēkas. Pazode, rīkle, kakla priekšpuse un krūšu augšdaļa ir baltas ar gareniskām melnām svītrām uz leju pār kaklu. Knābis ir resns, garš un spics, speciāli pielāgots zivju medīšanai, ar melnu virspusi un gaišu apakšpusi, acis dzeltenas, kājas melnas. Jaunie putni līdzīgi vecākiem, bet bālāki. Līdzīga suga ir rudais gārnis (Ardea purpurea), tikai daudz mazāks. Lidojumā Milzu gārnis izskatās lēns un smagnējs, ar ievilktu kaklu un, atšķirībā no citiem gārņiem, viņš netur kājas horizontāli,  tās nedaudz nokarājas ieslīpi uz leju. Milzu gārņa balsi - skaļus, vairākas reizes pēc kārtas atkārtotus „kovoork” var dzirdēt 2 km attālumā. Pārsteigts spalgi iesaucas „arrk!”.

     Milzu gārnis apdzīvo iekšzemes saldūdens un sālsūdens piekrastes, priekšroku dodot plašām teritorijām sekla ūdens ezeru un upju krastos un lagūnām. Citi piemēroti biotopi ir purvi, rifi, mangrovju mitrāji, upju deltas ar nedaudz vēsu ūdeni. Tas ir ūdens gārnis un reti sastopams tālu no ūdens. Putns bieži redzams dīki stāvam seklā ūdenī vai uz peldošas veģetācijas un vērīgi skatoties ūdenī pie kājām. Ieraugot upuri, tas strauji dur ar atvērta knābja apakšējo daļu. Gārņa diēta galvenokārt sastāv no lielām zivīm, bet viņš ēd arī vardes, ķirzakas, čūskas, nelielus grauzējus, krabjus, garneles, kukaiņus – taureņus, bites, lapsenes, siseņus, skudras, ko neķer, nosit un tad apēd, un, ja gadās, ēd arī peldošu maitu.

     Milzu gārnis parasti medī viens un aizstāv savu teritoriju no sugasbrāļiem. Viņš var zvejot krēslas stundās un reizēm arī naktī. Meklējot ēdienu, tas iet lēnām no krasta dziļāk ūdenī. Putns medī dziļākos ūdeņos, šajā ziņā citas sugas tam nevar līdzināties.

     Vispār Milzu gārnis medī ievērojami tālu prom no ezera krasta, parasti starp peldošu ūdensaugu sablīvējumiem. Augi, iespējams, piesaista lielāku zivju populāciju, tie arī dod skaidrāku apkārtējā ūdens caurredzamību. Gārnis pārceļas uz jaunu barošanās vietu, ja piestājušies krastā augi saduļķo ūdeni. Augu paklāju gārnis bieži izmanto arī kā vietu, uz kuras piebeigt kustīgo upuri.

     Šis putns ir pasīvais mednieks, jo stāv nekustīgi aptuveni 3/4 no visa medību laika. Medības viņam aizņem ilgu laiku un, gaidot laupījumu, tas mēdz sastingt. Dažreiz tam jāieņem ļoti augsta poza, kas ļauj ieskatīties dziļāk ūdenī. Garām peldošam upurim gārnis uzbrūk ar knābja cirtienu, strauji iztaisnojot saliekto kaklu. Upuris parasti tiek noķerts ezera dibenā ar tiešu dūrienu zivs žaunu rajonā, lai apdullinātu to. Viss apstrādes process ilgst vidēji 1,5 min, ar stiprām zivīm nepieciešams vairāk laika. Tādējādi, nodarbojoties ar upuri, milzu gārnim parasti uzbrūk dažādi „zivju pirāti” - zivju ērgļi, pelikāni un arī sedlu stārķi. Citu zivjēdāju dēļ viņš zaudē 11% no sava loma. Tikai zivju ērglis (Haliaeetus vocifer), šķiet, var atņemt gārnim zivi, bet citi putni dažkārt gaida tuvumā, lai pakamptu jebkuru nepieskatītu kumosu. Zivju ērglis ir efektīvs pirāts, jo tas ir ātrs un nerada potenciālus draudus gārnim.

     Milzu gārnis patērē vidēji 2,3 zivis dienā, aptuveni 23-34% no sava ķermeņa svara. Šķiet, ka šāds neliels laupījuma daudzums ir saistīts ar upuru lielu vidējo izmēru (15-30 cm, svars 500-600 g). Milzu gārņa lielais ķermenis (1,5 m garš, 5 kg) ir pielāgots, lai efektīvi rīkotos ar šo rentablo laupījumu un, iespējams, nekonkurē ar citām gārņu sugām.

Milzu Gārnis (Ardea goliath)
wildlife-photo.org

     Gārņa vairošanās periods ir no novembra līdz martam. Monogāms putns, veido pāri uz mūžu. Ja kāds no pāra iet bojā, tad otrs meklē citu partneri. Vairošanās sākums sakrīt ar lietus sezonas sākumu. Putns būvē lielu ligzdu 1,5 m diametrā no žagariem un niedrēm kokos, kas pārkaras ūdenim, ne zemāk kā 3m augstumā, lai pasargātu no plēsoņām, krūmos, mangrovju audzēs, uz klintīm, kā arī uz grīšļiem, papirusa niedrēm vai uz kailas zemes. Priekšroku dod ligzdošanas vietām, ko ieskauj ūdens. Dēj 2-5 olas zilganā vai zaļganzilā krāsā. Perē abi vecāki 4 nedēļas. Jaunie putni sāk lidot 6 nedēļu vecumā. Vairākkārt ir novērots, ka gārnis pamet ligzdu krītoties ūdens līmenim, kad sala izveido savienojumu ar krastu.

     Šī suga nemigrē, bet var veikt vietējus klejojumus un pārvietošanos sakarā ar sezonālām biotopu izmaiņām. Tā nav bara suga un parasti ligzdo vai barojas pāros. Tikai reizēm ligzdo nelielās vienas vai jauktu sugu kolonijās kopā ar ibisiem, jūras kraukļiem, gārņiem un dažādām kaijām. Ir novērots, ka dažreiz barojas arī lielākos baros.

     Vislabākā vieta, kur to regulāri var novērot krastmalās zvejojam zivis, ir Baringo ezers.

     Milzu gārnis pārsvarā ir vientuļš un kautrīgs putns. Traucējumi barošanās vietās un vajāšana ir galvenie iemesli šo putnu skaita samazinājumam.

     Visas gārņu sugas galvenokārt ir zivjēdāji. Kopīgās gārņu pazīmes ir īsa aste un garš kakls, ko lielākoties tur saliektu S-veidā un ierautu starp pleciem. Arī lidojumā ir ierauts kakls, pēc kā gārņus viegli atšķirt no dzērvēm, stārķiem un ibisiem.

     No 59 pasaules gārņu sugām 20% ir apdraudētas un dažas novērojamas ļoti reti. Galvenās problēmas rada biotopu iznīcināšana, kas ietver mežizstrādi un mitrāju nosusināšanu.


static.zoom.nl

Pievienot jaunu komentāru

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Interneta lapu adreses un e-pastu adreses pārvēršas saitēs automātiski.
  • Rindas un paragrāfi tiek nolauzti automātiski.