You are here

Zeltgalvas pundurpapagailis (Micropsitta keiensis)

Ar ko izceļas zeltgalvas pundurpapagailis?

  • Vismazākais papagailītis pasaulē.
  • Dzīvo Jaungvinejas tropu mežos.
  • Ēd sēnes un ķērpjus.
  • Ložņā pa koku stumbriem.
  • Nav audzējams nebrīvē.
  • Maz izpētīts.

Zeltgalvas pundurpapagailis (Micropsitta keiensis)

Zeltgalvas pundurpapagailis* (angliski - Yellow-capped Pygmy Parrot, krieviski – Salvadoras dzeņpapagailītis) ir papagaiļu dzimtas putns, Micropsitta  ģintī ir 6 sugas, kurām savukārt ir vairākas pasugas. (Sugai Micropsitta keiensis ir 3 pasugas: Micropsitta k. chloroxantha, Micropsitta k. keiensis, Micropsitta k. viridipectus). Zeltgalvas pundurpapagailis zināms arī kā Kai (Kei) salas pundurpapagailis.

Jaungvinejas pundurpapagailīšus aprakstīja Francijas naturālists René-Primevère jau 1831.gadā. Nosaukums Micropsitta ir atvasināts no grieķu valodas: mikros  nozīmē – mazs, sīks un psitta – papagailis. Kā liecina pats nosaukums, šie ir mazākie papagaiļi pasaulē.

Zeltgalvas pundurpapagailis (Micropsitta keiensis)

Sīkais putniņš nav lielāks par pieauguša cilvēka īkšķi un ir mazāks par dažiem Jaungvinejas mežos dzīvojošiem kukaiņiem.

Miniatūrais papagailītis ir mūsu zeltgalvīša (Regulus regulus), lielumā bet tā ķermenis ir blīvāks. Putniņš sver 10-14 gramus, garums 9-9,5 cm, spārna garums 6-7 cm.

Apspalvojums pārsvarā zaļš, mugurpuse tumšāka nekā vēders. Galvas virspuse dzeltena, kļūstot melnīgsnēja uz pieres, mātītei galvvirsa gaišākā tonī nekā tēviņam. Vaigu krāsa brūna ar nedaudz zilu. Spārnu segspalvas melnas ar zaļām maliņām, aste zili melna. Knābis pelēks, acis brūnas. Balss – spalgi, īsi pīkstieni augstos toņos.

Šis papagailītis dzīvo Jaungvinejā un apkārtējās salās. Dabiskās dzīvotnes ir subtropu vai tropu mitro zemieņu meži, mangrovju audzes un mitrās kalnaines.

Pundurpapagailītis ir mazītiņš, kustīgs putniņš, kas daudz laika pavada kāpelējot pa koku stumbriem un lapām. Šajā nodarbē viņš izmanto savas lielās kājas ar garajiem pirkstiem, knābi un stingrās astes spalvas.

Zeltgalvas pundurpapagailis (Micropsitta keiensis)

Neparastais putns ir viens no nedaudzajiem, kas ēd daudz ķērpju un sēņu, kā arī dažādas sēklas, augļus un kukaiņus. Taču tā precīzas uztura vajadzības nav pietiekami izprastas, tāpēc pundurpapagailīšus nekad nav izdevies veiksmīgi turēt nebrīvē, nemaz nerunājot par vairošanos. Visi mēģinājumi to darīt ir izraisījuši putniņiem ātru nāvi. Tiek pieņemts, ka pie tā vainojams stress un dabiskā uztura trūkums.

Ligzdo koku lapotnē. Mātīte dēj 2 olas un pati perē. Iespējams, ka barot jaunos putnus palīdz līdz pat 4 citi pieaugušie.

Pirmo reizi savvaļā zeltgalvas pundurpapagailītis tika nofilmēts 2009.gada septembra ekspedīcijā, kurā piedalījās  BBC (Lielbritānijas raidkompānija) dabas filmētājs Gordon Buchanan. Dziļi senatnīgā lietusmežā viņš pirmais atklāja mazu ligzdiņu, kas pieder diviem papagaiļiem. Gordons  ar savu kameru paslēpās, un pēc ilgas gaidīšanas uz ligzdu atlidoja putniņu pāris.

Vēlāk citu papagailīti notvēra ASV Kalifornijas zinātņu akadēmijas ornitologs Džeks Dambeikers, kas ekspedīcijā bija kopā ar BBC komandu. Pēc mērījumu izdarīšanas putniņš tika atlaists brīvībā.

Video:

http://news.bbc.co.uk/earth/hi/earth_news/newsid_8236000/8236410.stm

Balss:

http://www.xeno-canto.org/australasia/XCspeciesprofiles.php?species_nr2=8520.00&pagenumber=&order=taxonomy&view=2

*Tulkojums mans, neoficiāls.

Komentāri

Cik kolosaals mazs papagailiitis :) Visvairaak mani izbriiniija,ka vinsh eed seenes!!!!

Pievienot jaunu komentāru

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Interneta lapu adreses un e-pastu adreses pārvēršas saitēs automātiski.
  • Rindas un paragrāfi tiek nolauzti automātiski.