You are here

Austrālijas nakts papagailis (Pezoporus occidentalis)

Nakts papagailis jeb strupdeguna papagailis (Pezoporus occidentalis, syn. Geopsittacus occidentalis) ir mazs platastes papagailis, endēmisks Austrālijas kontinentā (angliski -  Night Parrot or Snub Nosed Parrot). Tas pieder pie zemes papagaiļiem un ir Austrālijas retākais putns.

Nebija zināmi šī putna novērojumi laikā no 1912.-1979. gadam izraisot pieņēmumus, ka tas ir izmiris. Novērojumi pēc 1979. gada ir bijuši ļoti reti un putnu populācijas lielums nav zināms.

Austrālijas nakts papagailis Pezoporus occidentalis

Salīdzinoši nelielais papagailis (ap 23 cm)  ir pārsvarā dzeltenzaļā krāsā, ar tumši brūniem, melniem un dzelteniem raibumiem, vēderpuse un zemaste dzeltenā krāsā. Tas atšķiras no 2 citām pēc izskata līdzīgām zemes papagaiļu sugām ar īsāku asti, atšķirīgu biotopu un izplatību. Pārsvarā uzturas uz zemes, paceļoties gaisā tikai panikā vai meklējot ūdeni. Nakts papagailis dienā slēpjas vai guļ, kļūstot aktīvs un barojoties tikai naktī un, pat ja kādreiz to bijis daudz, acīmredzami ir ļoti noslēpumaina suga. Tā dabiskā dzīvotne ir gara, blīva zāle, kas joprojām dominē sausā, putekļainā Austrālijas vidienē. Citos agrākos ziņojumos arī ir norādīts, ka nakts papagailis nekad nav aizklīdis tālu no ūdens.

Ir bijušas tikai dažas ticamas dokumentācijas par šo papagaili no 1880. gada līdz pēdējam autentiskam ziņojumam 2006. gadā, kad kāds lauksaimnieks atrada mirušu putnu, kas bija ietriecies dzeloņstiepļu žogā  Diamantina nacionālajā parkā Kvīnslendas dienvidrietumos. Atraduma vieta netiek atklāta, lai izvairītos no putnu vērotāju meklēšanas un traucēšanas, bet tiek veiktas aptaujas, lai uzzinātu kaut ko vairāk par šo putnu.


Vietas, kur redzēts nakts papagailis

Pirms tam pēdējais ticamais novērojums bija 2005. gadā, to redzēja 3 cilvēki, netālu no Minga avota Pilbara apvidū Austrālijas austrumos.

Drošs novērojums bija 1990. gadā, kad zinātnieki, atgriežoties no ekspedīcijas attālā Kvīnslendas daļā, uz ceļa atrada notiektu putnu. Putna jaunatklāšana atjaunoja cerības nakts papagaiļa turpmākai izdzīvošanai, bet sugas dzīvotnes prasības un draudi tās saglabāšanai joprojām nav zināmi.

Ornitologi turpināja meklēt apkārtnē pazīmes kā apliecinājumu tam, ka suga joprojām klusu eksistē, pat pārbaudot vecas citu putnu ligzdas (piemēram – zebržubīšu) lai atrastu fragmentus no nakts papagaiļa spalvām. Nakts papagailis joprojām ir viens no visnenotveramākajiem un noslēpumainākajiem putniem pasaulē.

Tiek kritizēta raktuvju plānošana nākotnē vairāku apdraudēto sugu teritorijā, starp šīm sugām ir arī nakts papagailis. 2005. gadā biologi veica novērojumus Mingas avota apkārtnē, kur plānots iegūt derīgos izrakteņus, un novēroja nelielu putnu grupu. Vērojot krēslā, biologi nevarēja putnus nofotografēt, bet viņi bija pārliecināti, ka tie ir 3 raibie nakts papagaiļi. Papildus novērojumos, meklējot kādu neapgāžamu pierādījumu, netika gūts apstiprinājums par šiem putniem.

Šīs sugas putnu skaits nav zināms. Tā pašreiz ir minēta pasaules Sarkanajā grāmatā kā sevišķi apdraudēta suga.

 

*** Nakts papagailis pēc izskata ir līdzīgs viļņpapagaiļiem, izņemot to, ka tas ir lielāka izmēra un īsāku asti.

*** Nakts papagailis ir turēts nebrīvē tikai pāris reizes un ilgi nav izdzīvojis.

Pievienot jaunu komentāru

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Interneta lapu adreses un e-pastu adreses pārvēršas saitēs automātiski.
  • Rindas un paragrāfi tiek nolauzti automātiski.