You are here

Jaunzēlandes pūčpapagailis - kakapo (Strigops habroptilus)

Ar ko izceļas kakapo?

  • Kakapo ir nakts papagailis
  • Vienīgais nelidojošais papagailis
  • Smagākais papagailis pasaulē
  • Ilgdzīvotājs, dzīvo 95-120 gadus
  • Papagailis, kas smaržo pēc pelējuma
  • Labi rāpjas pa kokiem
  • Labi attīstīta oža
  • Perē uz zemes
  • Mātīte var mainīt pēcnācēju dzimumu
  • Kritiski apdraudēts, 2010.gadā bija zināms 131 putns
  • Kakapo apdraud ievestie plēsīgie dzīvnieki – suņi, kaķi, caunas, sermuļi, žurkas

kakapo

Kakapo (Strigops habroptila) ir liels, nelidojošs nakts papagailis, kas dzīvo tikai Jaunzēlandes salās - ir to endēms. Jaunzēlandes pūčpapagailis kakapo tiek uzskatīts par vienu no interesantākajiem putniem pasaulē. Šis vienīgais naktī aktīvais papagailis atrodas gandrīz uz izmiršanas robežas.

Pieaudzis kakapo tēviņš ir ar masīvu un spēcīgu ķermeni, līdz 60 cm garš un sver no 2-4 kg, tēviņi  par 3-40% ir smagāki nekā mātītes. Šis papagailis nevar lidot, tam ir īsi spārni salīdzinot ar viņa paša lielumu, krūšu kaulam trūkst izteikta ķīļa, pie kā citiem putniem piestiprināti lidojuma muskuļi. Spārnus kakapo izmanto līdzsvara noturēšanai un kā atbalstu, lai nenokristu, ložņājot pa koku zariem, kā arī planēšanai. Lai saglabātu enerģiju, atšķirībā no citiem zemes putniem, kakapo var uzkrāt lielu daudzumu ķermeņa tauku, padarot sevi par smagāko papagaili.

Nosaukums  „kakapo” cēlies no Jaunzēlandes pamatiedzīvotāju maoru valodas:  „kaka” - papagailis un  „po” - nakts. Polinēziešu valodās vārds „kaka” un tā paveids „ ‘ā’ā” apzīmē Klusā okeāna dienvidu daļas papagaiļu dzimtas putnus. Piemēram, iedzimto vārdā „kākā” tika saukts tagad izmiris Taiti salas melnmuguras jeb Taiti papagailītis* (Cyanoramphus zealandicus).

Kakapo sākotnēji aprakstīja angļu ornitologs Džordžs Grejs 1845.gadā. Sugas nosaukums Strigops ir atvasināts no sengrieķu strix (ģenitīvā - strigos) - "pūce" un ops  - "seja", bet habroptilus nāk no habros - "mīksts" un ptilon  - "spalvu" (burtiski tulkojot – mīkstspalvu pūčģīmis!). Papagailim kakapo ir tik daudz neparastu iezīmju, ka tas sākumā bija ievietots atsevišķā ģintī Strigopini. Nesenie filoģenētiskie pētījumi ir apstiprinājuši unikālo šīs ģints stāvokli, kā arī tuvu radniecību ar papagaiļiem kaka un kea - abi pieder Jaunzēlandes papagaiļu ģintij Nestor. Kopā tos tagad pieskaita pie Strigopidae dzimtas papagaiļiem. Agrāk ornitologi uzskatīja, ka kakapo var būt saistīts ar Austrālijas zemes nakts papagaiļiem, ņemot vērā to līdzīgo krāsojumu, bet tas ir pretrunā ar jaunākajiem pētījumiem. Kakapo noslēpumainā krāsa, šķiet, ir tāda īpaša pielāgošanās zemes dzīves paradumiem.

Kakapo apspalvojums ir maskējošs, tas ir dzeltenīgi sūnu zaļš ar melniem vai tumšbrūni pelēkiem raibumiem, kas lieliski maskē putnu kalnaino džungļu puskrēslā un saplūst ar vietējo augo krāsu. Kakapo var būt ar ļoti dažādas pakāpes plankumainību, krāsu toni un intensitāti. Dažiem no muzejos atrodamajiem eksponātiem ir pilnīgi dzeltens krāsojums.

Putna spalvas nav vajadzīgas lidojumam, tāpēc tām nav nepieciešamības būt izturīgām un nelokāmām, tās ir ārkārtīgi mīkstas, kas norādīts arī latīniskajā sugas nosaukumā habroptilus. Īsākas, vairāk noapaļotas, mazāk asimetriskas ir arī spārnu spalvas, kam ir maz āķīšu, lai tās turētos kopā. Kakapo ir redzamas sejas diska smalkās spalvas, kas atgādina pūces seju, tādēļ sākumā Eiropas ieceļotāji kakapo sauca par pūčpapagaili. Putna masīvo, zilganpelēko knābi ieskauj maigi pieskārienjūtīgi matiņi - vibrasi jeb "ūsas", ko putns izmanto, lai sajustu apkārtni, tumsā pastaigājoties ar noliektu galvu. Acis tumši brūnas, novietotas vairāk uz priekšu nekā citām papagaiļu sugām, jo sākotnēji šim papagailim nebija daudz dabisko ienaidnieku. Kājas ir īsas, lielas, zvīņainas, ar lielām pēdām un, tāpat kā visiem papagaiļiem, tām 2 pirksti vērsti uz priekšu un 2 atpakaļ. Izteiktie nagi ir īpaši noderīgi kāpelēšanai. Spārni un aste salīdzinoši īsi, astes spalvu gali nodilst, jo bieži vien tiek vilkti pa zemi.

Mātīti  ir viegli atšķirt no tēviņa: viņai ir šaurāka un ne tik apaļa galva, šaurāks un garāks knābis, nāsis mazākas, sārti pelēkās kājas un pēdas slaidākas, aste proporcionāli garāka. Mātītes  apspalvojuma krāsas daudz neatšķiras no tēviņa krāsām. Ja tā tiek iztraucēta, viņa mēdz pretoties vairāk un agresīvāk nekā tēviņš.

Tāpat kā daudziem papagaiļiem, arī kakapo ir dažādi saucieni. Pārošanās laikā tas paziņo savu atrašanās vietu citiem putniem.

Kakapo ir labi attīstīta oža, kas papildina putna nakts dzīvi. Viņš var noteikt ēdiena atrašanos pēc smaržas. Viena no visspilgtākajām kakapo pazīmēm ir viņam pašam piemītošā  patīkamā un spēcīgā pelējuma smarža. Ņemot vērā, ka kakapo ir ļoti labi attīstīta oža, šī smarža var kalpot kā savstarpējās saziņas signāls. Smaržu parasti saož arī plēsīgie dzīvnieki, pret ko kakapo ir lielā mērā neaizsargāts.

Kakapo skelets atšķiras no citu papagaiļu skeletiem, tam ir vairākas funkcijas, kas saistītas ar lidotnespēju. Pirmkārt -  salīdzinoši mazākais spārnu izmērs  no visiem papagaiļiem. Krūšu kauls ir mazs, ar nelielu ķīli, krūšu muskulatūrā radušās izmaiņas sakarā ar nelidošanu, arī iegurnis ir lielāks nekā citiem papagaiļiem.

Kakapo ir unikāls papagaiļu vidū: vienīgais nelidojošais, smagākais, naktsputns, augēdājs, acīmredzams dzimumu dimorfisms (tēviņš pēc izskata ir atšķirams no mātītes), zems vielmaiņas ātrums, tēviņš nepiedalās perēšanā un mazuļu audzēšanā, vienīgais papagailis, kas piekopj „daudzsievību” riesta laikā, ilgdzīvotājs - iespējams,  kakapo ir viens no pasaulē visilgāk dzīvojošajiem putniem  - vidējais putna mūža ilgums 95 gadi, bet tas var nodzīvot līdz 120 gadiem. Vecākais zināmais kakapo - "Ričards Henrijs", tika uzskatīts par 80 gadus vecu viņa nāves brīdī 2010.gada decembrī.

Putna anatomija raksturo evolūcijas tendences okeāna salās, kur ir bijuši tikai daži plēsēji un bagātīgs ēdiens; kopumā fiziski drukns, ar palielinātām  termodinamiskās aktivitātes spējām uz lidojuma rēķina un vājiem spārnu muskuļiem.

Kopējais kakapo un ģints Nestor sencis tika izolēts no pārējiem papagaiļiem pirms apmēram 82 miljoniem gadu, kad Jaunzēlande atdalījās no vienotā Gondvanas kontinenta, bet apmēram 70 miljonus gadu atpakaļ kakapo atdalījās no ģints Nestor.

Šķiet, ka kakapo - tāpat kā daudzas no Jaunzēlandes putnu sugām - ir attīstījušies, lai aizņemtu ekoloģisko nišu, ko citur pasaulē parasti aizpilda dažādu sugu zīdītāji (vietējie Jaunzēlandes zīdītāji agrāk bija tikai 3 sugas mazu sikspārņu). Pirms cilvēku ierašanās kakapo bija izplatīts visās 3 galvenajās Jaunzēlandes salās. Tas dzīvoja dažādās dzīvotnēs: mežos, krūmājos un piekrastes zonās. Klinšu noslīdējumu un nogruvumu zonas ar atjaunojušos un ļoti auglīgu veģetāciju kļuva pazīstamas kā "kakapo dārzi".

kakapo

Kakapo knābis ir īpaši pielāgots, lai smalki saberztu pārtiku. Šī iemesla dēļ putnam ir ļoti maza guza, salīdzinot ar citiem tāda paša lieluma putniem. Kakapo ir vispāratzīts augēdājs, viņš ēd vietējo augu mīkstās un sulīgās daļas, arī papardes un sūnas, ogas, sēklas, augļus, sēnes, riekstus ziedputekšņus un nektāru, un pat koku mizas. Taču viņš spēj noķert arī mazas ķirzakas. 1984. gada pētījumā noteiktas 25 augu sugas, ko kakapo izmanto pārtikā. Tas ir īpaši iecienījis rimu koka augļus un barojas tikai ar tiem sezonās, kad koks dod bagātīgu ražu.

Papagailim ir īpatnējs paradums satvert palmas lapu vai zaru knābī un „košļāt” ēdamās auga daļas, atstājot nesagremojams šķiedras kamoliņus. Šīs mazās bumbiņas, kas ar laiku saulē un lietū izbalo,  ir raksturīga pazīme par putna klātbūtni noteiktā teritorijā. Tiek uzskatīts, ka kakapo zarnās ir kāda rūgšanas baktērija, kas palīdz sagremot augu barību.

Kakapo uzturs mainās atkarībā no sezonas. Taču pat pret vienas sugas atsevišķiem augiem tam ir atšķirīga attieksme. Papagaiļa applūkātas lapas ir redzams pierādījumus par tā barošanos 10×10m līdz 50×100m lielos zemes gabalos. Tējas koki un dzelteno sudraba priežu krūmāji ir acīmredzamas barošanās darbības centrā.

Kakapo ir naktsputns, kas dienā slēpjas koku aizsegā vai uz zemes un pārvietojas pa savu teritoriju naktī. Lai gan kakapo nevar lidot, tas ir lielisks alpīnists, viņš rāpjas augšā garāko koku vainagos. Viņš prot lietot "izpletni" – nolaisties ar lēcienu,  izplešot spārnus. Šādā veidā papagailis var noplanēt līdz 100 m leņķī, kas mazāks par 45 grādiem.

Kakapo ir vienīgā nelidojošo papagaiļu suga pasaulē, un vienīgie nelidojošie putni, kam ir kopīgs riests uz zemes. Tēviņi brīvi pulcējas riesta vietā un konkurē cits ar citu, lai piesaistītu mātītes.  Mātītes klausās tēviņus, kad tie izrādās un riesto.  Tās izvēlas sev pāri, vadoties pēc rieta priekšnesuma kvalitātes.  Neviens pāris neizveidojas ilglaicīgi, riesta laikā tēviņi un mātītes sapārojas, pēc tam ar perēšanu un bērnu audzināšanu nodarbojas tikai mātīte.

Uzmanības izrādīšanas laikā tēviņi pamet savas mājvietas apkārtni un dodas uz kalnu virsotnēm, kur viņi ierīko savu riestošanas laukumu. Šīs riesta vietas var būt līdz 7 km tālu no kakapo parastās teritorijas. Tēviņi paliek šajā apkārtnē visu riestošanas laiku. Sākumā viņi cīnās, cenšoties ieņem labāko laukumu. Sabozuši spalvas, izpletuši spārnus, atvēruši knābjus, pacēluši nagus, skaļi sķākdami un rūkdami vispirms viņi uzlūko viens otru. Dažreiz cīņas var beigties ar kāda putna ievainojumiem vai pat nāvi.

Katrs laukums sastāv no vienas vai vairākām lēzenām - 10 cm dziļām un ap 50 cm platām -  bļodveida iedobēm, ko izkašņā tēviņš. Kakapo ir tikai viens no nedaudziem putniem pasaulē, kas šādi iekārto savu riesta laukumu. Iedobes bieži atrodas blakus klintīm, zemes paaugstinājumiem vai koku stumbriem, kas palīdz atbalsot skaņu. „Bļodas” funkcija paredzēta tam pašam mērķim - lai pastiprinātu tēviņa izdoto pārošanās signālu dūcošās skaņas. Katra tēviņa iedobes ir savienotas ar takām un celiņiem, tās var stiepties 50 m gar kalna malu vai 20 m radiusā ap kalna virsotni. Tēviņš rūpīgi iztīra savas „bļodas”  un  takas no gružiem. Veids, kā pētnieki var pārbaudīt, vai tēviņš naktī ir apmeklējis savas iedobes, ir ielikt tur dažus zariņu, ko putns ar knābi aizmetīs prom.

Lai piesaistītu mātītes, tēviņi izdod zemes frekvences bungšķošas skaņas. Viņi sāk ar zemāku dūkoņu, kuras skaļums pieaug, piepūšoties gaisa maisam uz krūtīm. Aptuveni pēc 20 bungšķiem tēviņš izdod augstas frekvences īsu, metālisku „čing” skaņu, tad viņš atkal nolaiž galvu, piepūš krūtis un sāk nākamo bungšķu sēriju.  Šie trokšņi naktī  ir dzirdami 1 km attālumā, bet pa vējam tos var dzirdēt pat 5 km tālu. Tā tēviņi trokšņo vidēji 8 stundas naktī, un katrs tēviņš var radīt tūkstošiem bungšķu šajā laikā.  Tas var turpināties katru nakti 3-4 mēnešus, kuru laikā tēviņš zaudē pusi no sava svara.  Katrs tēviņš  kustas pa savu iedobi tā, ka skaņas tiek raidītas dažādos virzienos.  Šie kakapo trokšņi ir pazīstami un  piesaista arī plēsoņas, jo tos var dzirdēt lielos attālumos.

Mātīti piesaista konkurējošo tēviņu izdotās skaņas, un viņa dodas vairākus kilometrus no savām teritorijām uz riestošanas laukumiem. Kad mātīte ierodas kāda tēviņa teritorijā, viņš sāk izrādīties, šūpojoties no vienas puses uz otru un klabinot knābi. Viņš pagriež mātītei muguru, izpleš spārnus un nāk atpakaļ pie viņas. Pārošanās ilgst no 2-14 minūtes, pēc tam mātīte atgriežas savās mājās, dēj olas un perē cāļus, bet tēviņš turpina riestošanu, cerot piesaistīt citas mātītes.

Kakapo mātīte dēj līdz 3 olām ligzdā uz zemes zem augu ceriem vai dobos koku stumbros. Viņa tās cītīgi perē, taču ir spiesta katru nakti uz laiku olas atstāt, lai meklētu pārtiku. Mātītes prombūtnes laikā olas var apēst plēsoņas, vai arī tās var pārāk atdzist. Parasti cāļi izšķiļas 30 dienu laikā, tie ir klāti pelēkām pūkām un diezgan bezpalīdzīgi. Māte tos baro 3 mēnešus, un, kaut arī jaunie papagaiļi ligzdu atstāj 10-12 nedēļu vecumā, tie paliek ar māti vēl dažus mēnešus pēc apspalvošanās. Tā viņi iegūst lielāku neatkarību, bet māte tos periodiski var pabarot līdz 6 mēnešu vacumam. Jaunie kakapo ir tikpat neaizsargāti pret plēsoņām kā olas, daudzus nogalina tie paši plēsoņas, kas uzbrūk pieaugušajiem putniem.

Putniem, kuri zaudējuši spēju lidot, ir attīstījušās spēcīgas kājas. Kustoties lēna skrējiena gaitā, kakapo var pārvietoties vairākus kilometrus. Ir novērots, ka mātīte veic apmēram 2 km turp-atpakaļ katru nakti ligzdošanas laikā no savas ligzdas līdz pārtikas avotam, kas var atrasties apmēram 1 km attālumā.

Papagaiļu tēviņš dzimumbriedumu sasniedz 5 gadu vecumā, mātīte 6-9 gadu vecumā. Parasti gan mātītes nemeklē tēviņus, līdz nav sasniegušas 9-11 gadus. Kakapo neperē katru gadu, tāpēc tam ir viens no zemākajiem reprodukcijas līmeņiem starp putniem. Kakapo perē tikai tajos gados, kad  kokiem ir daudz augļu un tie var sniegt bagātīgu pārtiku. Rimu koki ražo vienu reizi 3-5 gados, tāpēc tur, kur dominē rimu meži, piemēram, Mencu salā, kakapo perē neregulāri.

Vēl viens interesants aspekts kakapo vairošanās sistēmā ir tāds, ka mātīte var mainīt pēcnācēju dzimumu atkarībā no sava stāvokļa. Ja mātīte ēd olbaltumvielām bagātāku pārtiku, tad pēcnācēji vairāk ir tēviņi. Kad konkurence uz pārtiku ir liela, mātīte ražo sava dzimuma pēcnācējus, bet pretējo dzimumu tad, kad pārtika ir bagātīgi pieejama. Kakapo mātītei ir iespēja ražot olas  pat tad, ja ir maz pārtikas, bet tēviņam būs vairāk iespēju saglabāt sugu, ja tas pārojas ar vairākām mātītēm.  Sakarībai starp pēcnācēju dzimuma un mātes uztura attiecībām ir sugas pašaizsardzības nozīme. Nebrīvē turētu putnu augstas kvalitātes diēta rada mazāk mātīšu un tādēļ ir mazāk īpatņu,  derīgu sugas atjaunošanai.

Kakapo bija ļoti veiksmīga suga Jaunzēlandē pirms cilvēkiem. Tam par iemeslu bija viņa pielāgojumu kopums, lai efektīvi izvairītos no vietējiem plēsīgajiem putniem, kas bija vienīgie ienaidnieki viņa pagātnē. Tomēr šo pašu uzvedību nevar izmantot, saskaroties ar plēsīgajiem zīdītājiem, kas Jaunzēlandē ieradās reizē ar cilvēkiem. Izņemot divus līdz mūsdienām izdzīvojušos Jaunzēlandes plēsējus: Jaunzēlandes piekūnu* jeb kārearea, (Falco novaeseelandiae) un purvu liju* jeb kāhu (Circus approximans), bija divi citi plēsīgie putni, kas pirms cilvēka dzīvoja Jaunzēlandē - Hāsta ērglis jeb pouakai (Harpagornis moorei) un  Eilesa lija* (Circus eylesi). Visas šīs 4 sugas pieskaitāmas dienas plēsējiem. Lai izvairītos no šiem plēsīgajiem putniem, kakapo senčiem attīstījās maskējošs apspalvojums un tie kļuva aktīvi naktīs. Turklāt, ja kakapo jūtas apdraudēts, tas sastingst, lai tā efektīvāk nomaskētos meža veģetācijā, ko atgādina viņa apspalvojuma krāsa. Tomēr  pilnīga drošība nebija arī naktīs, kad aktīva kļuva vēkau - tagad izmirusī smejošā pūce* (Sceloglaux albifacies), kas  ligzdoja Kenterberijas kaļķakmens klintīs, un kakapo bija starp viņas upuriem.

Plēsīgie zīdītāji, atšķirībā no putniem, paļaujas uz savu ožu un dzirdi, lai atrastu laupījumu, un bieži medī naktī. Kakapo bija pielāgojies, lai izvairītos no plēsīgiem putniem,  tādējādi izrādījās bezspēcīgs pret saviem jaunajiem ienaidniekiem. Plēsoņu ieviešanās salās kļuva par vienu no iemesliem kakapo masveidīgam skaita samazinājumam. Cilvēki arī vajāja kakapo ar apmācītiem suņiem.

Tā kā Jaunzēlandē nebija zīdītāju-plēsoņu, papagailis bija zaudējis spēju lidot. Kad eiropieši kolonizēja Polinēziju un ieveda tādus plēsoņas kā kaķus, suņus un caunas, kakapo gandrīz izzuda vispār. Aizsardzības pasākumi tika sākti 1890.gadā, bet tie nebija sevišķi veiksmīgi. 1980.gadā tika īstenots kakapo Atjaunošanas plāns. Sākot ar 2009.gada janvāri izdzīvojušie kakapo tiek pārvietoti uz divām salām (Whenua Hou un Anchor), kur nav plēsoņu, un tos rūpīgi novēro. Divās lielās Fjordlandes salās (Rezolūcijas un Sekretāru) tiek veiktas liela mēroga atjaunošanas darbības, lai sagatavotu kakapo piemērota biotopa pašuzturošu ekosistēmu.

kakapo
Kakapo vēsturiskais sadalījums: tumši zaļš – maksimālā izplatība 1840.gadā; gaiši zaļš – fosilie kakapo izrakumi.

Kakapo, tāpat kā daudzas citas Jaunzēlandes putnu sugas, ir  vēsturiski svarīgas maoriem, Jaunzēlandes pamatiedzīvotājiem. Kakapo parādās daudzās to tradicionālajās leģendās un folklorā. Maori šo papagaili arī medīja un izmantoja gan kā gaļas resursus, gan kā pārtikas avotu. Kakapo spalvas tika izmantotas augstu vērtētiem apģērba  gabaliem.

Fosilie atradumi liecina, ka pirmspolinēziešu laikā (maori atpeldēja uz Jaunzēlandi laivās no Polinēzijas salām) kakapo Jaunzēlandē bija trešais izplatītākais putns. Pirmais šo nelidojošo papagaiļu skaita samazināšanās faktors bija cilvēku ierašanās. Maoru folklora liecina, ka kakapo bija sastopami visā teritorijā, kad pirms 1000 gadiem viņi no Polinēzijas  pirmo reizi ieradās Aotearoa (maoru valodā – Jaunzēlande).  Fosilie aradumi liecina, ka putni dzīvojuši visā Ziemeļu, Dienvidu un Stjuarta salā pirms un pēc pirmās maoru ierašanās reizes. Maoru ieceļotāji medīja kakapo pārtikai, kā arī ādas un spalvu dēļ, kas bija iecienītas greznu apmetņu gatavošanai. Žāvētas kakapo galvas viņi izmantoja kā greznas ausu rotas. Sakarā ar to, ka kakapo bija nelidojošs, spēcīgi smaržojošs un ar noteiktiem dzīves ieradumiem, tas bija viegls medījums maoriem un „kurī” - viņu suņiem. Bez tam kakapo olas un cāļus sāka iznīcināt Polinēzijas žurkas, kas netīši atpeldēja laivās uz Jaunzēlandi kopā ar maoriem. Turklāt maoru apzināta vietējās veģetācijas iznīcināšana samazināja kakapo apdzīvojamās teritorijas.

Kakapo gaļa tika uzskatīta par maoru delikatesi, to medīja pārtikai, kad tas vēl bija plaši izplatīts. Kāds avots norāda, ka gaļa "atgādina jēra gaļu pēc garšas un struktūras".

Labos perēšanas gados, kad skanēja skaļie tēviņu saucieni no pārošanās arēnas, maori varēja viegli izsekot un nomedīt kakapo, un medīja,  kamēr tie barojās vai sausā laikā pērās smiltīs. Parasti putni tika ķerti naktīs, izmantojot cilpas, lamatu bedres vai grupās ar pieradinātiem polinēziešu suņiem, kas pavadīja medniekus. Dažkārt tie izmantoja dažāda veida uguns kociņus, lai apžilbinātu putnus tumsā, pārtraucot viņu dziesmas un padarot notveršanu vieglāku. Cepšana tika veikta verdošā eļļa,  lai putnu gaļu varētu uzglabāt tvertnēs savos taukos vēlākam laikam. Maori ņēma arī putnu olas, kas aprakstītas kā bālganas, "bet ne tīri baltas", un aptuveni tikpat lielas kā kererū olas (kererū jeb Jaunzēlandes balodis  - (Hemiphaga novaeseelandiae).

Maori ēda kakapo gaļu, izmantoja to ādas ar spalvām vai spalvas ieauda apmetņos un mantijās. Šāds apmetnis liecināja par bagātību un augstu stāvokli sabiedrībā. Katram apmetnim bija nepieciešamas līdz 11000 spalvas. Šis apģērba gabals ir ne tikai ļoti skaists, tas arī ir ļoti silts. Apmetņi tika augstu novērtēti un daži, kas saglabājušies vēl šodien, ir uzskatāmi par „taonga” (dārgumi). Sens maori teiciens "Jums ir kakapo apmetnis un jūs joprojām sūdzaties par aukstumu" tika izmantots, lai raksturotu kādu cilvēku, kura vēlmes nekad nav izpildāmas.

Neskatoties uz visu, maori sirsnīgi izturējās pret kakapo. To apstiprināja Eiropas kolonists Jaunzēlandē 19. gs Džordžs Grejs, kurš reiz rakstīja vēstulē savai kompānijai, ka maori pet kakapo izturas kā pret draugu, un papagailis "vairāk līdzinās sunim nevis putnam".

Lai gan kakapo bija izmiris daudzās salās līdz brīdim, kad ieradās eiropieši, tas vēl bija saglabājies Ziemeļu salas centrālajā daļā un Dienvidu salas mežainajās daļās.

Sākot ar 1840. gadu eiropiešu kolonisti atbrīvoja no meža un krūmiem lielus zemes gabalus lauksaimniecībai un ganībām, tādējādi vēl vairāk samazinot kakapo biotopus. Viņi atveda arī vairāk suņu, kaķu un citu plēsoņu, tajā skaitā melnās žurkas un sermuļus. Eiropieši zināja maz par kakapo, līdz 1845. gadā Džordžs Grejs no Britu muzeja aprakstīja to pēc ādas. Tāpat kā maori, pirmie Eiropas pētnieki un viņu suņi ēda kakapo. 19.gs beigās kakapo kļuva plaši pazīstams kā zinātniska interese, un tūkstošiem kakapo tika sagūstīti zoodārziem vai nogalināti muzejiem un kolekcionāriem visā pasaulē. Lielākā daļa sagūstīto īpatņu nomira pēc pāris mēnešiem. 1870. gadu beigās kolekcionāri uzzināja par  kakapo skaita samazināšanos, un to galvenais mērķis bija savākt pēc iespējas vairāk putnu, pirms tie izmira.

1880.gadā liels skaits caunu, sermuļu, balto sesku un zebiekstu tika izlaisti Jaunzēlandē, lai samazinātu trušu skaitu (ko arī bija atveduši eiropieši), bet šie plēsoņas medīja arī daudzas vietējās sugas, ieskaitot kakapo.

Citi ievestie dzīvnieki, piemēram, brieži, sacentās ar kakapo par pārtiku un iznīcināja dažas augu sugas, ko kakapo labprāt lietoja pārtikā. 1894.gadā tika ziņots, ka kakapo vēl saglabājušies pie  Whanganui upes, un pēdējais ieraksts bija no Ziemeļu salas 1895.gadā.

1891.gadā Jaunzēlandes valdība noteica Rezolūcijas salai Fjordlandē dabas rezervāta statusu. 1894.gadā valdība iecēla par sargu Ričardu Henriju. Henrijs bija aizrautīgs naturālists un zinot, ka salas vietējie putni smazinās, uzsāka kakapo un kivi ķeršanu kontinentā un pārvietošanu uz salu, kurā nebija plēsoņu. Sešos gados viņš pārcēla uz Rezolūcijas salu vairāk nekā 200 kakapo. Tomēr 1900.gadā caunas bija atpeldējušas uz Rezolūcijas salu, pārņemušas to un iznīcināja topošo kakapo populāciju.

1903.gadā 3 kakapo tika pārvietoti no Rezolūcijas salas uz Mazo Barjera salu, taču savvaļas kaķi bija klāt un kakapo tur nekad vairs nav redzēti. 1912.gadā 3 kakapo tika pārvietoti uz citu rezervātu Kapiti salā uz ziemeļrietumiem no Velingtonas. Viens no tiem izdzīvoja līdz 1936.gadam, neskatoties uz savvaļas kaķu klātbūtni šajā laika posmā.

Ap 1920.gadu kakapo bija izmiruši Dienvidu salā un Ziemeļu salas īpatņu skaitā bija vērojama lejupslīde. Viena no pēdējām šo papagaiļu patvēruma vietām bija nelīdzenā Fjordlande. 1930.gadā tur mednieki vai ceļu darbinieki bieži tika novērojuši vai dzirdējuši kakapo. Ap 1940.gadu ziņojumi par kakapo kļuva arvien retāki.

Sinbada aiza, kas atrodas Fjordlandē un ir redzama starp kalniem, bija viena no pēdējām kakapo dzīvesvietām Jaunzēlandē. 1950.gadā tika izveidota  New Zealand Wildlife Service , kas sāka veikt regulāras kakapo meklēšanas ekspedīcijas galvenokārt uz Fjordlandi. Septiņas ekspedīcijas uz Fjordlandi  laikā no 1951.-1956. gadam  atrada tikai dažas nesenas putna klātbūtnes pazīmes.  Visbeidzot 1958.gadā kakapo tika noķerti un atbrīvoti Milford Sound sateces baseinā Fjordlandē.  Vēl 6 kakapo noķēra 1961.gadā, 1 tika atbrīvots un pārējie 5 tika nodoti putnu rezervātā. Dažos mēnešos 4 putni bija miruši un piektais nomira pēc aptuveni četriem gadiem.  Nākamajos 12 gados regulāras ekspedīcijas atrada dažas kakapo pazīmes norādot, ka putnu skaits turpina samazināties.  1967.gadā tika noķerts tikai 1 putns, kas arī nomira nākamajā gadā.

1970. gadā nebija zināms, vai kakapo joprojām pastāv kā suga. 1974. gada beigās zinātnieki atrada vairākus kakapo tēviņus, un tas radīja sensāciju.  Šie novērojumi Jaunzēlandes ornitologu Donu Mērtonu pirmo reizi noveda pie domas, ka kakapo ir riesta vairošanās sistēma. No 1974.-1976. gadam tika atrasti 14 kakapo, bet visi izrādījās tēviņi.  Viens tēviņš tika noķerts Milforda apgabalā 1975. gadā, tam deva vārdu "Ričards Henrijs" un nodeva Maud salā. Tas  lika domāt, ka suga varētu izmirt, ja nebūs izdzīvojusi neviena mātīte.  Visi putni, ko Wildlife Service atklāja no 1951.-1976. gadam, bija U-veida ledāju ielejās, ko papildina gandrīz vertikālas klintis un ieskauj augsti kalni.  Šādā ārkārtēji nepieejamā apvidū nebija iespējama cilvēku darbība, nepiekļuva plēsoņas, atstājot šajā salas daļā praktiski nepārveidotu sākotnējo veģetāciju.  Tomēr pat šeit sermuļi bija klāt un līdz 1976. gadam kakapo bija aizgājuši no ielejas, un tikai daži tēviņi izdzīvoja augstu visnepieejamākajiās klinšu daļās.

Līdz 1977.gadam nebija ekspedīciju uz  Stjuarta salu. 1977.gadā tika ziņots par kakapo novērojumiem Stjuarta salā. Ekspedīcija  pirmajā dienā uz salas atrada riesta dziesmu un bļodu sistēmu, drīz pēc atrada vairākus desmitus kakapo.  Atradums 8000 ha platībā uguns izmainītu krūmāju un mežu izvirzīja cerību, ka populācijā varētu būt arī mātītes.  Kopējais papagaiļu skaits izrādījās aptuveni 100-200 īpatņu.

Caunas nekad nebija kolonizējušas Stjuarta salu, bet savvaļas kaķi bija klāt. Apskates laikā bija skaidrs, ka kaķi nogalinās 56%  kakapo gadā. Šādā situācijā putni uz salas nevarētu izdzīvot, un tāpēc 1982. gadā tika ieviesta intensīva kaķu kontrole, pēc kuras nogalināti kakapo netika atrasti. Tomēr, lai nodrošinātu atlikušo putnu izdzīvošanu, zinātnieki nolēma, ka vēlāk šī grupa būtu jāpārceļ uz salu bez plēsoņām, šāds pasākums tika veikts laikā no 1982.-1997. gadam.

1989. gadā tika izstrādāts kakapo Atjaunošanas plāns un  izveidota darba grupa, kas to īsteno. Pirmā plāna darbība bija pārvietot visus atlikušos kakapo uz piemērotam salām, lai tie varētu vairoties. Neviena no Jaunzēlandes salām nav ideāla, lai pārvietotu uz turieni papagaiļus bez plašas veģetācijas atjaunošanas un plēsoņu apkarošanas. Beidzot tika izvēlētas 4 salas: Maud, Mazā Barjeru, Mencas un Mana. 65 kakapo - 43 tēviņus un 22 mātītes - veiksmīgi pārvietoja uz šīm salām. Dažas salas tika pārbaudītas vairākas reizes, vai tur neparādās plēsoņas. Mazo Barjeru salu galu galā atzina par nepiemērotu, jo tur bija nelīdzena ainava, biezi meži un pastāvīga žurku klātbūtne, tāpēc 1998.gadā putni no tās tika evakuēti.

Galvenā Atjaunošanas plāna daļa bija mātīšu piebarošana. Kakapo perē tikai reizi 2-5 gados, kad augļus dod noteikta veida augu sugas, galvenokārt rimu, kas ražo proteīniem bagātus augļus un sēklas. Novērojumi par saistību starp perēšanu ar pārtraukumiem un augstas ražības gadiem palīdzēja biologiem izvēlēties piemērotus pārtikas produktus, lai palielinātu kakapo perēšanas biežumu. 1989. gadā  pārtika (āboli, saldie kartupeļi, mandeles, Brazīlijas rieksti, saulespuķu sēklas un valrieksti) tika piegādāta katru nakti 12 barošanas vietās. Tēviņi un mātītes ēda piegādāto pārtiku, un mātītes ligzdoja Mazajā Barjeru salā 1989.-1991. gada vasarās pirmo reizi kopš 1982. gada, lai gan ligzdošanas sekmes bija zemas.

Piebarošana ne tikai palielina kakapo perēšanas biežumu, bet ietekmē arī pēcnācēju dzimumu attiecības, jo mātītes barošanās apstākļi ietekmē šo rādītāju. Šie secinājumi pēc tam tika izmantoti, lai palielinātu cāļu skaitu, apzināti manipulējot ar mātītes stāvokli. 1981. gada ziemā tikai tām mātītēm, kam svars bija zem 1,5 kg, tika dota papildus barība, lai izvairītos palielināt citu mātīšu ķermeņa svaru. Cāļu dzimumu attiecību rezultāti 1982. gadā bija tuvu vēlamajam, novēršot vīrišķā dzimuma pārsvaru, kas rodas neierobežotas barošanas rezultātā.

Lai gan vairošanos var uzlabot ar papildus barošanu, jauno kakapo izdzīvošanu kavē polinēziešu žurku klātbūtne. No 21 cāļa, kas izšķīlās laikā no 1981.-1994.gadam, 9 nogalināja un apēda žurkas. Kopš 1995. gada ir pastiprināta ligzdu aizsardzība, izmantojot žurku slazdus un indi. Neliela video kamera un infrasarkano staru gaismas avots novēro ligzdas nepārtraukti, jau laikus atbaidot tuvojošās žurkas ar maziem sprādziena un gaismas signāliem. Lai palielinātu ligzdošanas sekmību, ligzdas novērotājs ar neliela termostata palīdzību nodrošina siltumu olām vai cāļiem, kad mātīte atstāj ligzdu, lai dotos paēst. Cāļu izdzīvošana ir pieaugusi no 29% neaizsargātās ligzdās līdz 75% aizsargātās.

Šie papagaiļi tiek uzraudzīti nepārtraukti, katru putnu aprīkojot ar radioraidītāju. Katram zināmam kakapo, izņemot dažus jaunus cāļus, tiek dots vārds, ko piešķir Atjaunošanas programmas amatpersonas. Tas ir sirsnīgs veids, kā darbinieki attiecas pret putniem un stingri atgādina par to, cik maz šo unikālo papagaiļu ir atlicis. Lai uzlabotu olu un cāļu stāvokli, bieži tiek veikta mākslīga  olu inkubācija un cāļu kopšana ar rokām. 2005.gada novembrī populācijā bija 41 mātītes un 45 tēviņi, tai skaitā 4 jaunuļi (3 mātītes un 1 tēviņš, kas uzauguši 2005.gadā).

2006. gadā kakapo Atjaunošanas programma nāca klajā ar jaunu pārvaldības plānu, kas darbosies no 2006.-2016.gadam. Galvenie šī plāna mērķi ir līdz 2016.gadam palielināt mātīšu skaitu vismaz līdz 60, palielināt ģenētisko daudzveidību, saglabāt vai atjaunot pietiekami lielu biotopu, kas pielāgots sagaidāmajam kakapo skaita pieaugumam, kā arī uzturēt sabiedrības informētību un atbalstu.

Kakapo Atjaunošanas plāns ir veiksmīga programma, jo putnu skaits nemitīgi pieaug. Kopš programmas uzsākšanas pieaugušo papagaiļu dzīves ilgums un produktivitāte ir ievērojami uzlabojušies. Tomēr galvenais mērķis ir izveidot vismaz vienu dzīvotspējīgu, pašpietiekamu, nepārvaldītu kakapo populāciju kā aizsargāto dzīvotņu ekosistēmas funkcionālu sastāvdaļu. Lai atrisinātu šo saglabāšanas problēmu, divas lielas Fjordlandes salas - Rezolūcijas (20860 ha) un Sekretāru (8140 ha), ar liela mēroga ekoloģiskiem atjaunošanas darbiem tika sagatavotas atkārtotai kakapo ieviešanai.

2008.-2009. gada vasaras vairošanās sezonā pirmo reizi kopš uzraudzības sākuma kopējais kakapo  skaits palielinājās līdz vairāk nekā 100 putniem,  sasniedzot 131 putnu 2010. gada februārī. Vairāk nekā 20 no 34 cāļiem Mencu salā bija ar roku audzēti pārtikas trūkuma dēļ.

Kakapo ir kritiski apdraudēta suga, lielākajai daļai papagaiļiem ir tikuši doti vārdi. Kakapo ir ziņkārīgs raksturs, saglabāšanas programmas darbinieki un brīvprātīgajie ir iesaistījušies savstarpējā sadarbībā ar dažiem kakapo, kuri izrādījās atšķirīgas personības.

Šo papagaiļu aizsardzība ir ļāvusi sugu labi iepazīt. Pēdējos gados daudzas grāmatas un dokumenti sīki apraksta kakapo nožēlojamo stāvokli. Viena no pirmajām pilnmetrāžas dokumentālajām filmām „Divi krūmos”, ko sagatavoja BBC Dž. Darela studijā, ieguva 2 galvenās balvas Vides filmu festivālā. Pēdējā filma ir filmēta 2009. gada janvārī Mencas salā un rāda kakapo dzīvi pēc 20 gadiem.

 

*** „Jūs var interesēt zināt, ka maori tur kakapo kā mājdzīvniekus.  Džordžs Grejs (gubernators Jaunzēlandē laikā ap 1800.g.) teica, ka it īpaši sirsnīgi viens bija pieradināts un draudzīgs kā jebkurš labs suns.  Protams, maori arī medīt kakapo tā gaļas un ādas dēļ.

Kakapo ir viens no maniem favorītputniem.  Es atceros redzējis, ka nabaga tēviņš, uzkāpis kalnā, veic savus pārošanās saucienus, un gadiem ilgi bez mātītēm bija, tikai citi vientuļi tēviņi.  Ļoti skumji.  

Tony Lucas, Jaunzēlande.”

* Tulkojums mans.

Pievienot jaunu komentāru

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Interneta lapu adreses un e-pastu adreses pārvēršas saitēs automātiski.
  • Rindas un paragrāfi tiek nolauzti automātiski.