You are here

Sekretārputns (Sagittarius serpentarius)

Ar ko izceļas sekretārputns?

  • Garākais plēsīgais putns
  • Garums 1,20-1,50 m, svars 2,3-4,4 kg, spārnu izpletums līdz 2,20 m
  • Vienīgā suga savā dzimtā
  • Klejotājputns, kas labi skrien un labi lido
  • Medījumu vajā pa zemi
  • Nogalina čūsku, sitot tai ar kāju pa galvu
  • Ligzdojot nikni sargā savu teritoriju
  • Suga nekad nav bijusi izplatīta lielā skaitā, bet pēdējā laikā skaits sarūk vides izpostīšanas dēļ

sekretārputns

Sekretārputns (Sagittarius serpentarius) ir liels zemes plēsīgais putns, tas endēmisks Āfrikā, parasti sastopams Dienvidāfrikas atklātās ganībās un savannās. Kaut arī tas pieder kārtai Accipitriformes, kas ietver arī daudzus citus dienas plēsīgos putnus, piemēram, klijas, klijānus, maitu lijas un lijas, sekretārputnu iedala atsevišķā dzimtā Sagittariidae.

Putnu pirmo reizi 1779.gadā aprakstīja angļu mākslinieks Džons F. Millers (John Frederick Miller). Franču dabaszinātnieks Johans Hermanis (Johann Hermann) savā tabulā Affinatum Animalium sekretārputnam drīz piešķīra ģinti - Sagittarius. 1935.gadā suga tika pārvietota uz atsevišķu dzimtu, kas atšķiras no visiem citiem plēsīgajiem putniem, klasifikācija apstiprināta ar molekulāro sistemātiku. Nesena analīze liecina, ka Sagittariidae ir dienas plēsīgo putnu senāks atzarojums nekā Accipitridae un Falconidae, bet jaunāks attiecībā uz Cathartidae. Dažkārt mīklainais putns Eremopezus ir klasificēts kā sekretārputna radinieks, lai gan tas nav zināms pietiekoši skaidri, jo šis senais putns ir pazīstams tikai no dažiem kāju fragmentiem. Vecākās fosilijas tika atklātas nevis Āfrikā, bet Francijā.

Putna nosaukums - sekretārs, kā tautā pieņemts domāt, izriet no garo spalvu cekula, kas piedod putnam sekretāra izskatu ar rakstāmspalvu, kura aizlikta aiz auss; reiz senos laikos sekretāriem tāda bija parasta prakse. Jaunākā hipotēze ir tāda, ka "sekretārs" ir aizgūts no arābu „saqr-et-tair”  - „saqr” nozīmē mednieks vai vanags un „tair” nozīmē reiss vai putns, un franču tulkojums varētu būt radījis kopīgu nosaukumu, ko izmanto šodien – tātad "medniekputns".

Dzimtas vārds "Sagittarius" ir no latīņu "strēlnieks" tāpēc, ka varbūt sekretārputna garo spalvu cekuls atgādina trīcošus bultu kātus, un īpašais epitets "serpentarius" liecina par putna prasmi medīt rāpuļus. Alternatīvs variants ir tāds, ka putna nosaukums varētu attiekties uz pēdējiem diviem Zodiaka zvaigznājiem: Sagittarius - strēlnieks un Serpentarius - čūska (tagad pazīstama kā Ophiuchus).

Unikāls ir ne tikai putna nosaukums, bet arī izskats, sekretārputnu uzreiz var atpazīt pēc ērgļa ķermeņa uz dzērves kājām, kas palielina putnu augumu līdz 1,3 m. Šim putnam ir ērgļa galva ar līku knābi, bet spārni ir noapaļoti, ķermeņa svars var būt no 2,3-4,4 kg un augstums, stāvot uz zemes, - 0,90-1,30 m. Putna kopējais garums ir 1,12-1,52 m, spārnu izpletums ir 1,91-2,20 m, pēdas garums vidēji 31 cm, aste 57-85 cm. Ņemot vērā šos faktus, sekretārputns ir garākais plēsīgais putns pasaulē. Putna kakls nav īpaši garš, tāpēc viņš pietupstas, lai paņemtu kaut ko no zemes vai padzertos.

No attāluma vai lidojumā sekretārs vairāk atgādina dzērvi nekā plēsīgo putnu. Divas garās vidējās astes spalvas lidojuma laikā sniedzas tālāk par kājām. Lidspalvas un augšstilbi melni, bet lielākā daļa apspalvojuma ir pelēka, spārnu apakšpuses ir baltas, acis brūnas, knābis zili pelēks. Abi dzimumi izskatās līdzīgi, tikai tēviņam ir garākas cekula un astes spalvas. Pieauguša putna neapspalvotā sejas āda ir sarkana, jauniem putniem - dzeltena. Tas ir gandrīz kluss putns, tikai reti izdod ķērcošas skaņas.

Sekretārputni ir endēmiski Dienvidāfrikā un nemigrē, tomēr tie var plaši ceļot barības meklējums vai reaģēt uz nokrišņu daudzumu, ugunsgrēkiem un citām izmaiņām vides apstākļos. To izplatības diapazons sniedzas no Senegālas līdz Somālijai un uz dienvidiem līdz Labās Cerības ragam. Šie putni atrodami dažādos augstuma līmeņos - no piekrastes līdzenumiem līdz augstienēm. Viņi dod priekšroku atklātām ganībām un savannām, nevis mežam un blīviem krūmiem, kas traucē pārredzamību. Sekretārputns lielāko dienas daļu pavada uz zemes un tikai pirms tumsas dodas nakšņot koku zaros.

Sekretārs lielā mērā ir zemes putns, savu laupījumu medī ar kājām, un ir vienīgais plēsīgais putns, kas to dara pastāvīgi. Pieaugušie medī pāros, bet citreiz putni pa vienam cēlā gaitā gariem soļiem soļo pa līdzenumu, noejot dienā 20-30 km. Tas ir plēsīgais putns, kas var lidot labi, bet labprātāk dod priekšroku staigāt apkārt ar savām garajām kājām, jo īpaši barības meklējumos, kā dēļ arī iesaukts par Āfrikas soļotājērgli. Viņš izmanto elastīgos pirkstus, lai satvertu medījumu - garus posmkājus un maza vai vidēja lieluma sauszemes mugurkaulniekus. Putns mētā laupījumu apkārt un spēcīgi spārda to, sadauzot līdz nāvei.

Medījums sastāv galvenokārt no kukaiņiem un dažāda lieluma zīdītājiem, īpaši grauzējiem, bet tas nelaiž garām arī citus ceļā sastaptos upurus: zaķus, vāveres, mangustus, krabjus, ķirzakas, čūskas, bruņurupučus, putnus (līdz pērļuvistiņas lielumam) un to mazuļus, olas, dažreiz ēd mirušus dzīvniekus, kas gājuši bojā zāles un krūmu ugunsgrēkos. Ir zināms, ka cilvēku māju tuvumā ķer arī cāļus.

Lielāki zālēdāji parasti netiek medīti, taču ir daži ziņojumi, ka sekretārputns nogalinājis gazeles mazuli. Čūsku nozīme putna uzturā agrāk ir tikusi pārspīlēta, lai gan tās ir nozīmīgs medījums, un tādas indīgas sugas kā odzes un kobras regulāri starp čūskām minētas arī agrāk. Nogalina čūsku, sitot tai ar kāju pa galvu un salaužot mugurkaulu, mazākus dzīvniekus nogalina ar knābi.

Medījumu sekretārputns bieži vien atklāj, mīņājot zāles kušķus. Viņš sit ar kāju pret zemi, lai izbaidītu mazus dzīvniekus un rāpuļus. Lielāku medījumu paslēpj zem krūma un vēlāk atgriežas pie tā. Viņš arī gaida no ugunsgrēka bēgošus dzīvniekus, ēdot tos, ko var, no tiem, kas mēģina izglābties.

Putns var noķert upuri arī dzenoties pakaļ, sakampt ar knābi un norīt (mazus dzīvniekus), vai apdullināt ar kājas spērienu un norīt, kad tas ir zaudējis samaņu. Pētījumi šajā pēdējā minētajā stratēģijā ir palīdzējuši restaurēt iespējamo barošanās mehānismu, kāds varēja būt gigantiskajiem „terorputniem”, kas dzīvoja pirms 60–5 miljoniem gadu.

 Sekretārputns pat lielāku laupījumu parasti cenšas norīt veselu un pēc tam ievērojami žāvājas. Šad tad, tāpat kā citi plēsēji, tas saplēš laupījumu, pieturot ar kājām. Lielāki vai bīstami medījumi, piemēram, indīgas čūskas, var mēģināt iekost putnam kaklā vai mugurā. Ir daži ziņojumi, ka putns ar savu laupījumu paceļas gaisā un tad metot nosit to, lai gan tas nav pārbaudīts.

sekretārputns

Sekretārputni apvienojas monogāmos pāros un kopā pavada lielāko daļu gada. Uzmanības izrādīšanas laikā tie paceļas lielā augstumā, tad strauji pikē lejup un atkal ceļas gaisā, lidojot gandrīz vertikāli, planē un aicina ar ķērcieniem. Reizēm tēviņš un mātīte, vicinot spārnus, var imitēt pakaļdzīšanos viens otram, it kā viņi tramdītu medījumu.

Ligzdu būvē akāciju kokos 5-7 m augstumā. Gan tēviņš, gan mātīte apmeklē ligzdas vietu gandrīz pusgadu pirms dēšanas sākuma. Ligzda tiek veidota no zariem samērā līdzena, apmēram 2,5 m plata un 30 cm dziļa. Ja nekas netraucē, ligzdu izmanto vairākus gadus.

Sekretārputni dēj 2-3 ovālas, gaiši zaļas olas ik pēc 2-3 dienām, trešā ola bieži ir neapaugļota. Mātīte perē 45 dienas galvenokārt viena. Jaunos putnus abi vecāki baro ar sašķidrinātiem atrītiem kukaiņiem un vēlāk ar maziem zīdītāju un rāpuļu fragmentiem, ko atrij uz ligzdas. Ņemot vērā, ka 2 vecākiem 17 dienas ir jānodrošina pārtika 3 cāļiem ar ātrumu viena barošanas reize stundā, var saprast, kāpēc cālim, kas izšķiļas pēdējais, ir mazāk iespēju izdzīvot. Ir pretrunīgi viedokļi par to, ka putnēni piekopj kainismu (vecākais nogalina jaunāko), bet tam trūkst pierādījumu. Jaunākais putnēns visbiežāk mirst no bada. Sekretārputnu pārim vajag vislielāko platību – 50 kvadrātkilometus, lai izbarotu 2 putnēnus.

Pūkainie jaunuļi ēd patstāvīgi pēc 40 dienām, taču vecāki joprojām baro tos. 65-80 dienās jaunie pilnībā apaug ar spalvām. Lidošanu sāk ar lēkšanu no ligzdas un dedzīgu spārnu vicināšanu uz zemes. Pēc šī laika jaunie putni ātri iemācās medīt, izmantojot pastaigas kopā ar vecākiem, un drīz pēc tam tie kļūst patstāvīgi.

Putnēniem, kamēr tie ir mazi, uzbrūk vārnas, kraukļi, degunragputni, lielas pūces un klijas, jo tie ir neaizsargāti akāciju koku galotnēs, bet par incidentu nezina vecāki.

Vecie putni paliek kopā arī tad, kad bērni jau tos ir pametuši. Medījot un barojoties ar maziem dzīvniekiem un posmkājiem uz zemes un garā zālē vai sīkos krūmājos, sekretārputni aizņem līdzīgu ekoloģisko nišu, ko aizņem pāvi dienvidu un dienvidaustrumu Āzijā, zemes dzeguzes Ziemeļamerikā un Centrālamerikā un seriemas Dienvidamerikā.

Kā populācija sekretārputni galvenokārt ir apdraudēta sakarā ar dzīvotņu zaudēšanu un mežu izciršanu. 1968.gadā suga kļuva par aizsargājamo sugu saskaņā ar Āfrikas Konvenciju par dabas un dabas resursu izmantošanu. Sekretāri joprojām ir plaši izplatīti visā Āfrikā un ir pielāgojušies arī aramzemei, kur medī grauzējus, kas te ir biežāk sastopami nekā tradicionālajos biotopos. Kā arī suga ir labi pārstāvēta aizsargājamās teritorijās.

Lai gan sekretāri apdzīvo plašu teritoriju, kas aptver vairāk nekā 15 miljonus kvadrātkilometru, putnu skaits samazinās, un pēdējo 30 gadu laikā tie ir pilnībā izzuduši no Rietumāfrikas. Šo sugu aizvien vairāk apdraud cilvēku skaita pieaugums un ar to saistītā lauksaimniecība un urbanizācija. Dažviet sekretārputni ir pakļauti medībām un vajāšanām, pēdējos gados Dienvidāfrikā vairākkārt ir atrasti saindēti vai ievainoti putni.

Tradicionāli sekretārputns Āfrikā ir apbrīnots par iespaidīgo izskatu un spēju tikt galā ar kaitēkļiem un čūskām. Afrikāņi dažreiz to sauc par „velna zirgu”. Dažās Dienvidāfrikas daļās fermeri audzē pieradinātus sekretārus, kas izķer čūskas un žurkas.

* Sudānā sekretārputns ir redzams prezidenta karogā, tas ir galvenais objekts prezidenta zīmogā un Sudānas militārajās zīmotnēs. Dienvidāfrikā sekretārs nav oficiāls putns, tomēr ir attēlots kā simbols valsts ģērbonī, kas pārstāv modrību un militāro varenību, kā arī audzina lepnumu par mūsdienu Dienvidāfriku. Sekretārputns ir kopīgs motīvs Āfrikas valstu pastmarkām, ir zināmas vairāk nekā 65 markas no 30 valstīm.

Pievienot jaunu komentāru

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Interneta lapu adreses un e-pastu adreses pārvēršas saitēs automātiski.
  • Rindas un paragrāfi tiek nolauzti automātiski.