You are here

Klaidoņalbatross (Diomedea exulans)

Ar ko izceļas klaidoņalbatross?

-      Klaidoņalbatrosam ir vislielākais spārnu izpletums no visiem mūsdienu putniem 2,5-3,5 m (ir novērots arī 4 m).

-      Tas ir vislielākais jūras putns, ķermeņa garums 1,07-1,35 m, mātītes nedaudz mazākas nekā tēviņi.

-      Tas ir lielākais no albatrosiem, milzīgs putns ar ļoti gariem spārniem.

-      Svars 6,25-11,3 kg, (nenobriedušiem putniem reģistrēts 16,1 kg pirms lidošanas sākšanas).

-      Klaidoņalbatross planējot gaisā var pavadīt vairākus mēnešus.

-      Lielāko daļu savas dzīves pavada lidojumos, var nolidot 500 km dienā, 56 000 km 3 mēnešu laikā.

-      Mainīgs spalvu balināšanās vecums - līdz 9 gadiem.

-      Vairoties sāk 9 gadu vecumā.

-      Cālis ligzdā pavada 275 dienas.

-      Kājām nav aizmugurējā pirksta.

-  Ierakstīts starptautiskajā Sarkanajā grāmatā.

 Diomedia exulans, Klejotājalbatross, The Wandering Albatross

dkimages.com

Klejotājalbatross jeb klaidoņalbatross (angliski Wandering Albatross) ir liels jūras putns no vētrasputnu kārtas, kurš dzīvo visu 3 okeānu dienvidu puslodes salās un lido virs okeāna plašumiem. Tas izmanto vējus, lai meklētu pārtiku un atgrieztos savā ligzdošanas salā. Nosaukums klaidoņalbatrosam (exulans vai exul - trimda vai ceļinieks) cēlies no tā vientuļiem tāliem lidojumiem. Šai sugai ir 2 pasugas: Diomedea exulans exulans un Diomedea exulans gibsoni. 
Pieaugušais albatross ir skaists putns gulbja lielumā un šķiet pilnīgi balts no attāluma. Pēc skata tas ir neveikls, bet lidojumā ļoti veikls, ātri peld. Neskatoties uz okeāna dzīvesveidu, tas arī labi staigā. Viņam ir ļoti gari spārni ar melnām spārnu malām un ķīļveidīga aste. Mātītēm var būt nedaudz tumši plankumu uz galvas, kakla, muguras. Albatrosam ir sārts knābis un kājas, acis tumši brūnas. Lielais knābis beidzas ar līku āķi un kājas ar pleznām. Kājām nav aizmugurējā pirksta. Tas atspoguļo šī okeāna putna dzīvesveidu, jo tas lielāko daļu savas dzīves pavada lidojumos. Atšķirībā no citiem putniem, albatrosa nāsis ir kā mazas caurules un atrodas uz augšknābja, nevis ieslēptas tajā. Sāls dziedzeris novietots virs deguna kanāliem, tas izdala stipru sāls šķīdumu no viņa knābja, palīdzot atsāļot ķermeni no sāls, kas pienācīgi lielā daudzumā ir okeāna ūdenī, ko tas dzer.
Spalvu krāsas izmaiņu dēļ pa augšanas posmiem klaidoņalbatrosu identificēt var būt grūti, to var sajaukt ar citiem lielajiem albatrosiem ar līdzīgu krāsojumu. Spalvu krāsa mainās līdz ar vecumu, sākot no šokolādes brūnas jaunajiem putniem līdz baltai pieaugušiem. Klaidoņalbatross ir visbaltākais no visām citām albatrosu sugām, kurām ir daudz vairāk brūno un melno uz spārniem un ķermeņa, un pieaugušie atgādina nenobriedušus klaidoņalbatrosus. Vecāki tēviņi ir baltāki. 
Vieglais svars un šaurie spārni, gaisa plūsmu un vēja izmantošanas mehānika ļauj lidot ar vēju un planēt. Spārnu vēcināšanas intensitāte ir minimāla. Lidojuma muskuļi ir tikai 6% no putna svara (citiem putniem 16%), viņu anatomija paredz planējumu ar stingri izstieptiem spārniem. Albatrosi ceļo milzīgus attālumus un lidojumā izmanto tehniku, ko izmanto daudzi jūras putni, to sauc par dinamisku planējumu. Tā kā uz jūras vienmēr ir vējš, šāda planēšana pār viļņiem ļauj viņiem iegūt enerģiju no vertikālām vēja plūsmām. Slaidais ķermenis un aerodinamiskās formas ļauj tam nolidot vairāk kā 500 km (no 200-1000 km) dienā, 56 000 km 3 mēnešu laikā. Attālumu gada laikā grūti izmērīt, bet kāds putns 12 dienās bija noceļojis 6000 km. Planēšanas ātrums robežās no 50-90 km stundā. Bezvēja vai aukstās dienās tas nepaceļas augstu. Vispār putns nelido augstāk par 15 m virs ūdens. Tas pat prot lidot pret vēju.
Lielais okeāna putns, lidodams zemu virs ūdens virsmas, ķer savus upurus - moluskus, vēžveidīgos, kalmārus, zivis, citus jūras dzīvniekus un arī savāc atkritumus. Barojas ar to, ko var noķert ūdens virspusē nenirstot. Taču reizēm tas sekli ienirst, reti pikē, un to dara mazāk nekā no pusmetra. Viņš meklē pārtikas paliekas, ko izmet no kuģu kambīzes, peldošie atkritumi veido daļu no uztura. Tāpēc albatross ir vienīgais putns, kas pavada tūkstošiem kilometru attālumā no krasta peldošus kuģus. Ēšana ir viena no nedaudzām reizēm, kad putns nosēžas, un tas galvenokārt notiek naktī. Albatross parādās pirms vētras, jo viļņi šajā laikā uznes barību virspusē. Viņa knābis ar āķveidīgu galu un zobainām malām ir labi piemērots zivju un citu radību zvejai no ūdens.
Albatross bieži redzams savācot atkritumus no zvejas laivām, kaut gan tā pārtika ir kalmāri un zivis. Tas var ēst arī maitu vairāk nekā citi albatrosi. Regulāri barojas ostās. Katru gadu no jūnija līdz septembrim klaidoņalbatross parādās Austrālijas ūdeņos. Citā laikā ceļo Dienvidu okeānā un var sekot zvejas laivām vairākas dienas.
Klaidoņalbatross ir vientuļš putns, bet ligzdo kolonijās. Ligzdo lielajos Subantarktikas salu arhipelāgos dienvidu pasaules daļās, uz Kroze, Kergelen, Antipodu, Makkuori un Južnaja Georgija salām. Kaut arī albatrosi dzīvo ilgi, pēcnācēju tiem ir maz. Parasti vairoties sāk 9 gadu vecumā, bet jaunie putni apmeklē ligzdošanas salas no 5 gadu vecuma. Ļoti retos gadījumos vairoties sāk agrāk par 7-8 gadiem, nereti partnera meklējumos paiet 15 gadi. Šie putni dibina pāri uz visu mūžu, kamēr viens no putniem iet bojā. Ja ilgā laikā pārim neparādās pēcnācēji, pāris izjūk un putni meklē citu partneri. 
Vairoties sāk novembrī, un ligzdošanas cikls ir ļoti ilgs, apmēram gadu, tāpēc pāri neligzdo katru gadu, bet ik pēc 2 gadiem. Dažreiz pauze var ilgt līdz 3 gadiem, kas saistīta ar lidspalvu maiņu ļoti izstieptajā spalvu mainīšanas laikā. Tēviņi un mātītes izpilda sarežģītas un garas kāzu dejas, ar lēnu mīdīšanos no vienas kājas uz otru, noliekšanos, sinhronām galvas un kakla kustībām, spārnu vēzieniem, knābju sakrustošanu. Kāzu rituālu pavada skaļi sērijveida knābju klakšķi. Ar plaši izplestiem spārniem tie iet viens pie otra, kulminācijā - pret debesīm pacelts knābis un tiek izdots skaļš kliedziens.
Ligzdo nelielās izkliedētas kolonijās jūras piekrastē. Klaidoņalbatross ligzdo arī klinšainās nogāzēs, kā piemēram uz Južnaja Georgija salas, klintīs vai tuksnešainu salu krastos, vietās, kur labi pūš vējš. Pāris kopīgi būvē ligzdu.  Lielākās rūpes par ligzdu izrāda tēviņš, mātīte gatavo ligzdu, bet tēviņš pienes materiālus. Ligzda ir ievērojams paugurs, ko uzber no dūņām un augiem. Var arī izmantot vecās ligzdas. Ligzda platumā sasniedz 1 m un līdzinās 30 cm dziļai bedrei. Mātīte izdēj vienu 10 cm garu, 500 g smagu olu. (Cilvēki bieži iznīcina albatrosu ligzdas, savācot ļoti garšīgās olas.) Perējot olu, putni nomaina viens otru ik pēc 2-3 nedēļām. Tēviņi perē sākumā 2-3 nedēļas, tad tos nomaina mātītes. Franču zinātnieki ir fiksējuši, ka viens partneris pārtikas meklējumu prombūtnē var atrasties 35 dienas. Šajā laikā tas nolidoja līdz Antarktīdai un atpakaļ 24 000km. Perēšanas laikā putns zaudē 17% no sava svara.
Perēšanas ilgums 75-82 dienas, bet cāļa laiks ligzdā 275 dienas. Pirmās 20 dienas vecāki baro bērnu katru dienu, vēlāk ar lieliem pārtraukumiem, bet daudz. Kamēr cālis mazs, viens no vecākiem sēž uz ligzdas, bet otrs meklē pārtiku. Putnēnam paaugoties, abi vecāki medī pārtiku un cāli apmeklē neregulāri. Albatross pēc barības lido 8 dienas (6000 km) un atnes cālim 1-2 kg pārtikas. Vecāki atgriežoties izdod unikālu, tipisku skaņu. Ja vecāki iet bojā, kamēr tie barojas jūrā, maz ticams, ka cālis izdzīvo. Pārtraukumos starp barošanām cāļi paliek vieni, tāpēc tie kļūst par viegli pieejamu upuri tādiem plēsoņām, kā kaijas. Vidēji pārim izdodas izaudzēt cāli ik trešo gadu. Tikai 30% no jaunajiem putniem izdzīvo.
Vienīgais cālis ir klāts baltām pūkām, ko pieaugot nomaina brūnas spalvas, tad tas kļūst šokolādes brūns ar baltu seju, bet laika gaitā baltais krāsojums izplešas, atstājot melno tikai gar spārnu un astes malām. Krāsojuma pakāpeniska balināšanās ilgst 9 gadus, līdz sasniedz pieaugušo balto apspalvojumu.
Jaunais putns pakāpeniski palielina savu dienas lidojumu attālumu jūrā un apgūst pieaugušo lidojuma efektivitāti 6 mēnešu laikā. Jaunais albatrosi klejo jūrā 4-7 gadus, dzimumgatavību sasniedzot 9 gadu vecumā. Vairoties atgriežas uz vienu un to pašu salu. Klaidoņalbatross dzīvo 23-40 gadus, bet nav izslēgts, ka var nodzīvot līdz 80 gadiem un ilgāk.
Klaidoņalbatross ir pirmā aprakstītā albatrosu suga, viena no pazīstamākajām un pētītākajā sugām putnu pasaulē. Visas pasaules klaidoņalbatrosu populācija skaitās 100 000 īpatņu, perējošā daļa no tiem ir 20 000 pāru. Uz dažām Indijas okeāna salām ir vērojams izjaukts dzimumu līdzsvars ligzdošanas vietās, un tā sekas ir ievērojama skaita samazināšanās. 
Klaidoņalbatrosu skaitam ir tieksme samazināties un paredzams, ka nākotnē tas strauji samazināsies. Āķu zveja, domājams, ir galvenais albatrosu sugu samazināšanās iemesls, un šis apdraudējums turpinās. Satelītnovērošanā ir atklājies, ka pusaugu putniem un mātītēm neligzdošanas laikā ir tieksme lidot tālāk uz ziemeļiem, kur albatrosu barošanās lauki pārklājas ar jedas (āķu zvejas) flotēm. Tur albatrosiem lielāks risks iet bojā tīklos vai kalmāru zvejas āķos. Milzīgais barošanās diapazons nozīmē, ka putni sastopami daudzās dažādu āķu zvejas vietās.
Gan jūras putni, gan zvejas kuģi koncentrējas jomās ar lielu bioloģisko ražīgumu. Galvenais drauds ir nejauša jūras putnu nozvejošana ar okeāna āķu zvejas rīkiem. Tie noslīkst šajos zvejas rīkos. Ar to saistīta arī āķu vai plastmasas norīšana. Putni mirst no traumām pēc atbrīvošanas no āķiem. Āķu zveja Dienvidu okeānā un Austrālijas ūdeņos ir kopš 1950. gada. No visiem identificētajiem jūras putniem, kas iet bojā no āķiem, albatrosi bija 75%.
Cāļi ir neaizsargāti pret dažādām atlūzām un zvejas āķiem. 2007. gadā klaidoņalbatrosu cāļu apsekojumā Bird Island salā atklāja, ka pusei no jaunajiem putniem kuņģos bija zvejas āķi. Vecākiem atrijot barību, cāļu kuņģos nonāk arī mudžeklis jūras atlūzu un ķīmiskais piesārņojums.
Albatrosu pasugu (Amsterdam Island salā) apdraud putnu slimības - holēra un bakteriālā slimība, kas 2000.gadā nogalināja 66% cāļu, bet 2001.gadā 74% cāļu. Amsterdam Island salā papildus drauds ir ievestie kaķi un žurkas. Ir arī citi traucējumi ar dzīvesvietu iznīcināšanu - uguns un lopkopība degradē vairošanās vietas uz salas. Liela daļa Amsterdam Island ir nožogota, lai pasargātu koloniju no liellopiem. Dažos gados Kergelēna salā albatrosu kolonijas cāļus iznīcināja plēsoņas kaķi.
2001. gadā ir parakstīts starptautisks līgums - vienošanās, par albatrosu un vētrasputnu aizsardzību. Vienošanās mērķis ir apturēt dienvidu puslodes jūras putnu skaita samazināšanos, sevišķi albatrosiem un vētrasputniem, kurus to ligzdošanas vietās apdraud ievestās sugas, piegružošana un āķu zveja, kuras rezultātā iet bijā 300 000 jūras putnu gadā.
Albatrosi un vētrasputni ir tā putnu grupa, kas, iespējams, atrodas uz vislielākās riska robežas un tiem draud izmiršana. No 22 albatrosu (Diomedeidae) sugām 18 atrodas uz kritiskas izmiršanas robežas vai ir izmirstošas. Saskaņā ar Vispasaules dabas aizsardzības Sarkano grāmatu, albatrosi un vētrasputni ligzdo uz attālām no krasta salām un lido virs jūras pārtikas meklējumos. Tie var nolidot milzīgus attālumus, meklējot pārtiku vai migrējot. Vienošanās par albatrosu un vētrasputnu aizsardzību palīdz valstīm īstenot rīcības plānus putnu dzīvesvietu aizsardzībā, kontrolēt neaborigēno (ievesto) plēsēju izplatīšanos, kuri var radīt kaitējumu albatrosiem un vētrasputniem, un mēru pieņemšanu, kas samazina putnu nozvejošanu, un izplatīt pētījumus efektīvas aizsardzības sfērā.
Draudi albatrosiem un vētrasputniem ietver:
-      medības gaļas, spalvu vai olu iegūšanai;
-      teritorijas izmantošana, kas izrādās, ir to dzīvesvieta;
-      neaborigēnu dzīvnieku ievešana, (piemēram, kaķi) kuri var radīt negatīvu ietekmi uz putnu populāciju;
-      āķu zveja.
Visi šie faktori kritiskā veidā ietekmē albatrosu un vētrasputnu dzīvi. Āķu zveja ir metode, ko izmanto kalmāru un haizivju zvejā, kas ietver lielu skaitu tīklu ar tiem piestiprinātiem ļoti daudziem ēsmu āķiem. Katru gadu tūkstošiem jūras putnu uzķeras uz āķiem, kuri ievelk tos ūdenī un tie noslīkst. Tiek pieņemti lēmumi piestiprināt līnijas un lentas, kas atbaida putnus no zvejas tīkliem, samazināt ēsmu, uzstādīt tos nakts laikā, uzstādīt tos zem ūdens līmeņa un zvejas pārtraukumi uz laiku, kad putni parādās ligzdošanas sezonā.
***Albatross - no portugāļu valodas Alcatraz - pelikāns.

Pievienot jaunu komentāru

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Interneta lapu adreses un e-pastu adreses pārvēršas saitēs automātiski.
  • Rindas un paragrāfi tiek nolauzti automātiski.