You are here

Retākie pasaules putni

Tupeļknābis (Balaeniceps rex)

Ar ko izceļas tupeļknābis?

  • Liels, samērā rets, iespaidīga izskata putns
  • Putnam ir milzīgs, neparasts knābis
  • Viens no lielākajiem Āfrikas putniem
  • Garums 1,10-1,50 m, spārnu izpletums vairāk kā 2 m, svars 5-7 kg
  • Vienīgais savas dzimtas pārstāvis
  • Pirmo reizi novērots 1849. gadā
  • Karstā laikā olas un mazuļus atdzesē ar knābī atnesto ūdeni
  • Putnu skaits samazinās, jo tā dzīves vidi iznīcina cilvēks

tupeļknābis

Tupeļknābi (angliski – Shoebill) dažkārt sauc arī par pastalknābi, Āfrikas tupeļknābi vai vaļa galvas stārķi. Dažādās iesaukas putns ieguvis savas galvas un dīvainās knābja formas dēļ, kas atgādina masīvu kurpi. Baleaniceps rex  tulkojumā no latīņu valodas – „karalis vaļagalva”.

Neapšaubāmi aizvēsturiskā izskata tupeļknābis ir viens no iespaidīgākajiem putniem, kas sastopams Āfrikā. Necaurejamo purvu noslēpumainais iedzīvotājs ir garš bridējputns ar zilgani pelēku apspalvojumu, kam uz muguras, tāpat kā gārņiem,  ir „pūderpūkas”, bet uz krūtīm, atšķirībā no gārņiem, šādu pūku nav;  garām, melnām kājām, lieliem spārniem, lielu galvu ar neakurātu cekuliņu uz pakauša, muskuļotu kaklu un nenoliedzami -apbrīnojamo,  fantastiski unikālo, plato, it kā nedaudz piepūsto, koka tupelei līdzīgo knābi, no kura arī cēlies putna nosaukums. Šis zaļgani brūnais knābis ir milzīgs un spēcīgs, ar ievērojamu garumu - 23 cm un 10 cm plats, tas beidzas ar ārkārtīgi asu, nagam līdzīgi āķi.

Jaunzēlandes pūčpapagailis - kakapo (Strigops habroptilus)

Ar ko izceļas kakapo?

  • Kakapo ir nakts papagailis
  • Vienīgais nelidojošais papagailis
  • Smagākais papagailis pasaulē
  • Ilgdzīvotājs, dzīvo 95-120 gadus
  • Papagailis, kas smaržo pēc pelējuma
  • Labi rāpjas pa kokiem
  • Labi attīstīta oža
  • Perē uz zemes
  • Mātīte var mainīt pēcnācēju dzimumu
  • Kritiski apdraudēts, 2010.gadā bija zināms 131 putns
  • Kakapo apdraud ievestie plēsīgie dzīvnieki – suņi, kaķi, caunas, sermuļi, žurkas

kakapo

Austrālijas nakts papagailis (Pezoporus occidentalis)

Nakts papagailis jeb strupdeguna papagailis (Pezoporus occidentalis, syn. Geopsittacus occidentalis) ir mazs platastes papagailis, endēmisks Austrālijas kontinentā (angliski -  Night Parrot or Snub Nosed Parrot). Tas pieder pie zemes papagaiļiem un ir Austrālijas retākais putns.

Nebija zināmi šī putna novērojumi laikā no 1912.-1979. gadam izraisot pieņēmumus, ka tas ir izmiris. Novērojumi pēc 1979. gada ir bijuši ļoti reti un putnu populācijas lielums nav zināms.

Austrālijas nakts papagailis Pezoporus occidentalis

Indijā atklāts krāsains putns (Liocichla bugunorum)

Indijā atklāts krāsains putns (Liocichla bugunorum)
Atklāja: Ramana Athreya un Indi Glow

Sumatras zemes dzeguze (Carpococcyx viridis)

Kalifornijas kondors (Gymnogyps californianus)

Ar ko izceļas Kalifornijas kondors?

Subscribe to RSS - Retākie pasaules putni